U tijeku je speleoronilačka akcija u jami ‘Nevidna voda’ na Dinari

U tijeku je speleoronilačka akcija u jami ‘Nevidna voda’ na Dinari iznad sela Ćaić i Odžak, koja je sa svojih 653 metra najdublja jama u BiH.
.
Akcija je u organizaciji Speleoloških odsjeka PD “Željezničar” iz Gospića, “Velebita” iz Zagreba te Speleološkog društva “Mijatovi Dvori” iz Tomislavgrada i traje od 1. do 8. kolovoza.
.
Ekspediciju čini cca 40 speleologa iz Hrvatske, Slovenije i BiH, a zbog blizine same lokacije i članovi “DVD sv.Ana Lištani” su uključeni u akciju.
.
Zadaci su logistika, veza za sve koji dolaze cijelog tjedna sudjelovati u akciji i prijevoz opreme i ljudstva na teren koji je nepristupačan većini vozila.
.
Ovu su jamu hrvatski speleolozi istraživali u tri intervala – 2005., 2006. i 2008. godine, te su došli do jezera koje se sastoji od dva dijela, jezera su međusobno spojena manjim prolazom u razini vode duljine oko 4 m te velikim otvorom dimenzija 15×20 m u stropu završne dvorane, tako da zid između njih čini prirodni most.
.
Temperatura jezera je 8°C, a u jezeru su primijećene potopljene sige, što ukazuje na mogućnost da voda u jezero dolazi iz ponora u rubu Livanjskog polja.
Nevidna jama Livno – Photo by Marino Vidović

VIDEO

.

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply