U Tomislavgradu izložena stara i rijetka knjiga

Franjevačka knjižnica izložila je knjigu staru 450 godina, djelo rimskog povjesničara i senatora grčkog jezika te meteorološke podatke za cijelu BiH iz 1893. godine.

Vrijednu knjigu spomenutoj knjižnici darovao je poznati kolekcionar i poznavatelj starina Ivica Ćurković koji je rodom iz Tomislavgrada, a živi u Zadru.

Kako su za Fenu kazali iz Franjevačke knjižnice Tomislavgrad knjiga je tiskana 1568. godine u Veneciji.

– Autor je rimski povjesničar i senator grčkog jezika Sin Cassio Aproniana – Rimska povijest (Dione Casio Niceo – Historico Greco Venezia), a koliko je poznato ovo je dosad najstarija knjiga koju posjeduje naša knjižnica –  kazali iz knjižnice.

Uz to, kako su dodali, isti izložbeni prostor knjižnice krase prepisana Biblija, dar Mile Lozančića iz Mostara, koji trenutno živi u Zagrebu te meteorološki zapisi iz 1893. godine.

– Lozančić se zavjetovao da će, ako preživi rat, prepisati Bibliju. Nakon 17 godina svakodnevnog pisanja ispunio je zavjet 19. ožujka 2019. godine i poklonio svoj prijepis na 2566 stranica našoj knjižnici – pojasnili su iz Franjevačke knjižice u Tomislavgradu.

Što se tiče meteoroloških zapisa koji datiraju iz 1893. godine, knjižničari navode da su prilikom sortiranja starih novina, koje su se nalazile unutar Franjevačkog samostana u Tomislavgradu, pronašli bilježnicu s podacima o meteorološkim promjenama u cijeloj BiH među kojima se nalazi i Županjac, današnji Tomislavgrad.

– Iz desetak tadašnjih meteorološki zemaljskih stanica upisivane su sve promjene s temperaturnim razlikama te evidentirane i zapisane u bilježnicu – poručili su iz Franjevačke knjižnice.

Inače, Franjevačka knjižnica u Tomislavgradu raspolaže s neprocjenjivim knjižnim fondom od oko 40.000 svezaka koji se sastoje od mnogobrojnih klasičnih, književnih, filozofskih, povijesnih, moralnih, teoloških i prirodoznanstvenih djela i knjiga od neprocjenjive vrijednosti. DPA