U Tomislavgradu obilježena ‘Noć muzeja’

U organizaciji Franjevačkog muzeja „Fra Jozo Križić“ i Kulturno informativnog centra (KIC), u Tomislavgradu je u petak po četvrti put priređena kulturna manifestacija ‘Noć muzeja’. Manifestacija je započela u Galeriji Franjevačkoga muzeja izložbom “Županjac, Duvno i Tomislavgrad na starim razglednicama” autora Ivice Ćurkovića, poznatog kolekcionara i poznavatelja starina koji je rođen u Tomislavgradu, a živi u Zadru.

Ovom izložbom autor je prikazao sve ono što je prikupio u 25 godina intenzivnog traganja, a radi se o najcjelovitijoj kolekciji razglednica-dopisnica i poštanske povijesti Tomislavgrada, nekada Duvna, a najranije Županjca.

– Izložbom je prikazan presjek događaja Tomislavgrada od vremena Austrougarske monarhije do današnjih dana kroz orginalne razglednice koje prikazuju razne vizure grada, ljudi, spomenika…- kazao je kustos muzeja Stipan Dilber. Po riječima autora, na izložbi je prikazano 90 motiva bogate povijesti Tomislavgrada kroz razglednice od 1890. godine pa do danas, a tim povodom tiskan je i katalog koji prikazuje priču sakupljanja razglednica i sam Županjac, odnosno Duvno i Tomislavgrad u kontekstu te priče .

U drugom dijelu ‘Noći muzeja’, priređenom u Galeriji KIC-a u Tomislavgradu, posjetitelji su mogli vidjeti izložbu radova nastalih na VI. međunarodnoj likovnoj koloniji održanoj početkom studenog prošle godine na prostoru šumarske kuće u Grlima kod Tomislavgrada. Na izložbi su prikazani radovi 18 akademskih slikara i kipara iz BiH i Hrvatske te profesora i studenata Akademije likovnih umjetnosti iz Širokog Brijega.

www.vecernji.ba