U velikoj akciji FUP-a uhićeno 16 osoba, za trima se još traga

U okviru operativne akcije Mreža IV, policijski timovi izvršili pretrese na 22 lokacije, pri čemu je 16 osoba uhićeno i stavljeno pod kontrolu, dok se za tri osobe intenzivno traga

Policijski službenici Federalne uprave policije od ranih jutarnjih sati provode zajedničke koordinirane aktivnosti s Upravom policije Ministarstva unutarnjih poslova Zeničko-dobojske županije, a pod nadzorom Županijskog tužiteljstva Zeničko-dobojske županije, u cilju realizacije operativne akcije kodnog naziva MREŽA IV, koja je usmjerene na procesuiranje osoba koja se sumnjiče za izvršenje kaznenih djela Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija, Trgovina ljudima.

Značajna podrška i pomoć također je pružena od strane Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Uprave policije Ministarstva unutarnjih poslova Županije Sarajevo i Uprave policije Ministarstva unutarnjih poslova Unsko-sanske županije. Tijekom akcije je pružena pomoć i podrška od strane Kazneno-popravnog zavoda zatvorenog tipa Zenica.

U sklopu današnjih aktivnosti, a na osnovu naredbi Županijskog suda u Zenici, Općinskog suda u Zenici i Općinskog suda u Bihaću, započeti su pretresi na devetnaest lokacija u Kaknju i dvije lokacije na području Ilijaša i Bihaća.

Pretresi objekata i osoba na navedenim lokacijama vršeni su s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljnjem postupku, kao i lociranja i lišenja slobode lica koja se sumnjiče za izvršenje navedenih kaznenih djela.

Nadalje, tijekom provođenja operativne akcije MREŽA IV,  u prethodnom periodu dostavljeni su nadležnom tužiteljstvu izvještaji o počinjenom krivičnom djelu protiv trideset devet osoba zbog počinjenih kaznenih djela u vezi sa zloporabom opojnih droga.

Prema operativnim saznanjima, prikupljenim tijekom zavedene akcije, osobe koje su osumnjičene su u periodu od lipnja 2020. godine do svibnja 2021. godine, na području Zeničko-dobojske županije, u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi nabavljale, prometovale i vršile prodaju opojnih droga krajnjim konzumentima.

Također, u okviru ove akcije, Županijskom tužiteljstvu Zeničko-dobojske županije je dostavljen i izvještaj protiv osobe osoba koje su također meta ove akcije, a koja se sumnjiče za izvršenje kaznenog djela Trgovina ljudima iz člana 210a. Kaznenog zakona Federacije BiH. Radi se o osobama inicijala C.M. (1995.), Š.H. (1989.) iz Kaknja i  D.R. (1975.) iz Ilijaša.

Tijekom jutrošnjih aktivnosti dvije osobe koje se sumnjiče za navedeno kazneno djelo su lišene slobode na području Kaknja, točnije osobe C.M. i Š.H., dok se za trećim osumnjičenim, osobom D.R., intenzivno traga.

Prema operativnim saznanjima, prikupljenim tijekom navedene akcije, navedene osobe su u periodu od kolovoza 2020. godine do travnja 2021. godine, na području Zeničko-dobojske županije i drugim područjima, u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi, organizirale skupinu za prosjačenje, uglavnom djecu, te ih korištenjem metoda psihičkog i fizičkog zlostavljanja svakodnevno prisiljavale na prosjačenje.

Na lokacijama na kojim su vršeni pretresi 16 osoba je stavljeno pod kontrolu i uhićeno, dok se za tri osobe traga i radi se na njihovom lociranju, a radi se o osobama S.S., (1980.) iz Bihaća, S.D. (1993.) iz Kaknja i C.E.(1983.) iz Zenice.

U današnjoj akciji lišeno je slobode 16 osoba iz Kaknja inicijala K.M.(1982.), N.A. (1990.), F.D. (1972.), R.V. (1993.), P.S. (1977.), S.A. (1984.), K.E.(1982.). A.V.(1993.), G.N. (1993.), B.V. (1978.), A.J. (1970.), T.M. (1988.), K.A.(1982.), R.E. (1992.), C.M.(1995.) i Š.H. (1989.).

U tijeku je provođenje uhićenih osoba u službene prostorije Uprave policije Ministarstva unutarnjih poslova Zeničko-dobojske županije, gdje će nad istim biti izvršena kriminalistička obrada, nakon čega će, uz Izvještaj o počinjenom kaznenom djelu i izvršitelju, biti predane na nadležnost i daljnje postupanje  Županijskom tužiteljstvu Zeničko-dobojske županije..

Izvršenim pretresima pronađena je i oduzeta određena količina materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu, upakirane i pripremljene za uličnu prodaju, a koja će biti predmet potrebnih vještačenja, veći broj mobilnih telefonskih uređaja, digitalne vage za precizna mjerenja, oružje, streljivo, kao i drugi nedozvoljeni predmeti koji će biti korišteni kao dokazni materijal u daljnjem postupku. (dnevnik.ba)