Udruga ‘Borova glava’ prikuplja sol za livanjske divlje konje

Planinarsko ekološko društvo “Borova glava” iz Livna pokrenulo je akciju prikupljanja sredstava za nabavku pet tona soli za livanjske divlje konje. Sol je nužna za preživljavanje više od šest stotina divljih konja koji prebivaju podno planine Cincar, ističu iz udruge.

“Konji nisu ugroženi zbog nedostatka hrane, oni se s time uspješno nose već godinama. Za njihovo preživljavanje bitna je sol koju namjeravamo postaviti na lokacijama podno planine Cincar kako bi ih udaljili od magistralne prometnice Livno – Šujica”, kazao je jedan od članova “Borove glave” Željko Krišto.

Naime, konji se u vrijeme zime spuštaju prema prometnici u potrazi za solju koju cestarske službe posipaju po cesti čime ugrožavaju sebe, ali i sudionike u prometu. Procjenjuje se da na platou podno Cincara živi između 600 i 700 divljih konja, a posljednjih dana veća skupina od oko 150 konja nalazi se oko sela Zagoričani i Potočani, u neposrednoj blizini prometnice Livno – Šujica.

Na spomenutoj dionici postavljen je prometna signalizacija koja upozorava vozače na divlje konja, no i pored toga često dolazi do prometnih nesreća uzrokovanih prisustvom konja na kolniku. U akciju prikupljanja sredstava za nabavku soli, pored Planinarsko ekološkog društva “Borova glava” uključeni su i Moto kluba “Vukovi” iz Livna te Udruga za zaštitu, spašavanje i zbrinjavanje životinja Hercegbosanske županije “O”. www.vecernji.ba