Udruga OML: Kome smeta uspomena na 405 žrtava Čelebića i okolnih sela?

Mir i radost koji se i danas osjećaju nakon božićnih i novogodišnjih praznika, kao i bijela zimska idila, narušili su iznenadni mrak.

Tama u obliku crnog spreja kojim je ruka smatrala prikladnim naslikati ploču na spomeniku koji čuva uspomenu na 405 pravoslavnih Srba iz Čelebića i okolnih sela koje su ustaše ubile 1941. godine.

Ova ploča, čiju sliku prilažemo, čuva uspomenu na ljude ubijene u danima oko Ognjene Marije, 1941. godine – žene, djecu, muškarce, civile, ubijene u školi u Čelebiću ili bačene u jamu Bikuša.

Spomenik i ploču, koji su već oštećeni u ratu i poratnim akcijama, s puno truda i ljubavi obnavljamo od 2013. godine, kao dug prema našim precima. Nije bilo prigovora susjeda, čak je bilo i podrške.

Pitamo se ZAŠTO?

Kakav um može pamtiti sjećanje na nevine žrtve?! Na mjestu gdje su pokopane kosti preko tristo žrtava (preostale žrtve nalaze se u jami Bikuši iznad sela), netko je smatrao potrebnim oskrnaviti spomen ploču samim simbolima koje su nosili oni koji su ih tamo zakopali …

Vjerujemo da se svi ljudi koji vjeruju u Boga i boje se Boga srame zbog ovog poteza.

Pozivamo policiju i druga nadležna tijela da istraže ovaj napad, a lokalnu, županijsku i druge razine vlasti da ga najoštrije osude. Tama mržnje koja se ovdje pokazala nikada nikome nije donijela dobro.

Udruga Ognjena Marija Livanjska