Udruženje žena MIZ Livno: Svjetski dan hidžaba 2017

ft

Drugu godinu zaredom Udruženje žena i muallime Medžlisa IZ Livno organiziraju program povodom Svjetskog dana hidžaba.

Na početku programa sa prekrasnim učenjem Kur’ana počastile su nas Sevlija Velagić i Seka Juruk, polaznice Škole Ku’rana, a Amra Džafić recitirala je ajete na bosanskom jeziku koji govore o propisu hidžaba.

U edukativnom dijelu prisutnima su se obratile muallime sa različitim temama koje se tiču načina odijevanja propisanog u islamu.

Dženita M. održala je predavanje o propisima hidžaba, kulturološkim razlikama u percepciji hidžaba u svijetu, te o samoj svrsi hidžaba. Šejla M.K. dotakla se Svjetskog dana hidžaba i njegove važnosti za sve muslimanke u svijetu, povijesnoj praksi hidžaba u smislu da su muslimanke samo nastavile praksu pokrivanja kose i cijeloga tijela koju su zastupale sve ranije objavljene religije. Čak i naše narodne nošnje svjedoče ovoj činjenici.
Muallima Alma P.A. govorila je o poznatim i uspješnim hidžabicama u svijetu i u našoj domovini naglašavajući činjenicu da žene koje nose hidžab bave se različitim profesijama, obrazuju se, uspješne su baš kao i žene koje nisu pokrivene, te im njihov hidžab u tome ne predstavlja nikakvu prepreku.

Nakon prezentacije, napravili smo kviz znanja, kada su najbrže uz tačne odgovore kao poklon simbolično dobile marame.
Pored tih poklončića, naše starije aktivistice su večeras dobile i po jednu ružu od naše Azre Džumhur, čime je izazvala mnogo radosti kod naših dragih hanuma.

U završnom dijelu, a prije onog zabavnog dijela, predstavila nam se sekcija zlatnog veza na čelu sa Amirom Jahić, te najuspješnijom polaznicom kursa Dijanom Omeragić. Njih dvije su pokazale prisutnima kako se pravi jedna levha pomoću ove zanimljive tehnike, te izložile svoje prekrasne radove.

Bilo je ovo jedna vesela, kvalitetno iskorištena večer, na opću radost svih prisutnih. Da Allah dadne da se i dogodine družimo sa ovim povodom, a mi svoja redovna druženja nastavljamo punom parom.

Š.M.K.