Uhićene osobe povezane s terorizmom u Bugojnu?

Tri osobe su uhićene nakon što su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u suradnji s policijom otkrili i zaplijenili oružje, eksploziv i minsko-eksplozivna sredstva na više lokacija u Zeničko-dobojskoj, Tuzlanskoj i Sarajevskoj županiji.

Kako saznaju Nezavisne, bombe, zolja, puške i streljivo koji su pronađeni sumnja se da su planirani za daljnje međunarodno krijumčarenje i nezakonite aktivnosti. Neslužbeno se saznaje da su neki od uhićenih dovođeni u vezu s terorističkim napadom u Bugojnu 2010. godine. Podsjetimo da je tada nastradao policajac Tarik Ljubuškić, teško je ozklijeđena policajka Edina Hindić, a lakše pet policajaca. Luka Miladinović, glasnogovornik SIPA-e, rekao je da su tri osobe uhićene zbog sumnje da su počinila kazneno djelo neovlašteni promet oružja i vojne opreme te proizvoda dvojne upotrebe.

“Po nalogu Suda BiH izvršen je pretres na četiri lokacije u Sarajevskoj, Tuzlanskoj i Zeničko-dobojskomj županiji, a otkrivene su i oduzete veće količine naoružanja i minsko-eksplozivnih sredstava kao i drugi predmeti koji će poslužiti u daljnjem kaznenom postupku”, rekao je Miladinović, koji nije otkrivao detalje iz istrage. Iz Tužiteljstva BiH, po čijem nalogu se provodi ova akcija, priopćili su da su pripadnici SIPA i MUP-a ZDŽ tijekom pretresa i uhićenja na više lokacija na području ovog, Tuzlanske i Sarajeske županije otkrili i zaplijenili oružje, eksploziv i minsko-eksplozivna sredstva.

“Sumnja se da je naoružanje planirano za međunarodno krijumčarenje i nezakonite aktivnosti”, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH. Namjera im je bila da oružana sredstva prokrijumčare u zemlje EU, gdje bi bila korištena za izvršenje kriminogenih aktivnosti.

www.vecernji.ba