Ukida se roaming u regiji

Zemlje regije ugovorom će se obvezati da će ukinuti roaming međusobno, a za to već postoji suglasnost kako unutar BiH, tako i među zemljama koje će to potpisati.

Na summitu EU – zapadni Balkan, koji se održava sutra u Sofiji, bit će potpisana deklaracija koja podrazumijeva da će EU pružiti financijsku i političku pomoć zemljama zapadnog Balkana. U deklaraciji se ne spominju bilo kakvi datumi za članstvo Srbije i Crne Gore, kao ni oni za početak pregovora s ostalim zemljama, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, pišu Nezavisne novine.

Ipak, Ekaterina Zaharieva, ministrica vanjskih poslova Bugarske, izrazila je nadu da će dvije zemlje zapadnog Balkana postati članice Europske unije do 2025. godine. Na summitu u Sofiji bit će potpisana i izjava podrške digitalnoj agendi na zapadnom Balkanu, kojom se između ostalog predviđa smanjivanje cijena roaminga između zemalja EU i zapadnog Balkana.

Također, ovom agendom bit će stvoreni preduvjeti za mrežu povezivanja unutar regije i s Europskom unijom kako bi građani i gospodarstvo mogli zajedno surađivati. Zemlje regije ugovorom će se obvezati da će ukinuti roaming međusobno, a za to već postoji suglasnost kako unutar BiH, tako i među zemljama koje će to potpisati.

Kada je u pitanju digitalna agenda, Vijeće ministara BiH na posljednjoj sjednici prihvatio je izjavu podrške digitalnoj agendi za zapadni Balkan, a izjavu bi trebali potpisati predstavnici BiH, Makedonije, Crne Gore, Srbije, Albanije i Kosova.

www.vecernji.ba