Za ulazak u EU, a uskoro i Hrvatsku, morat ćemo platiti 10 KM i čekati odobrenje

Državljani Bosne i Hercegovine koji žele putovati u Europu morat će tri dana prije putovanja popuniti online aplikaciju i kreditnom karticom, za koju se podrazumijeva da je imaju, uplatiti pet eura da bi mogli prijeći granicu.

grana

Iako nije riječ o klasičnim vizama, moguće je da će nekima biti uskraćen ulazak u schengenski prostor u kome su i Norveška, Island, Švicarska te Lihtenštajn, a uskoro i susjedna Hrvatska. Odluka je to ministara unutarnjih poslova zemalja članica Europske unije koji su u petak na sastanku u Luxembourgu usuglasili “sustav prethodne kontrole putnika iz trećih zemalja kojima ne treba viza za ulazak u europski prostor”, piše “Faktor” …

Europski sustav za informacije o putovanjima i njihovu odobrenju (ETIAS), zamišljen je kao “sigurnosna mjera”. Riječ je o usuglašenom stajalištu Vijeća EU-a koje služi kao osnova za pregovore s Europskim parlamentom, koji zajedno s Vijećem donosi konačni tekst i koji još treba odobriti ovu odluku.

“ETIAS će poboljšati našu sigurnost i zaštititi naše građane. ETIAS traži da svi oni koji ne trebaju vize budu provjereni prije nego što krenu na put u schengenski prostor. Svakom tko predstavlja rizik može biti odbijen ulazak “, priopćilo je malteško predsjedništvo Vijeća EU-a.

Komisija je još u studenom 2016. predložila uspostavu ETIAS-a, sustava sličnom onome koji ima SAD, prema kome se svi koji ulaze u tu zemlju, a ne trebaju vize, moraju preko interneta unaprijed registrirati najmanje 72 sata prije ulaska i platiti naknadu. Ta se registracija za SAD mora napraviti samo jednom i onda vrijedi za veći broj putovanja te ubrzava preglede na graničnim prijelazima.

Svi koji ulaze u EU, a za to im ne trebaju vize, morat će preko interneta tražiti prethodno odobrenje. Odrasle osobe morat će platiti pet eura. Postupak ispunjavanja zahtjeva i odobravanja putovanja trebao bi trajati desetak minuta, a odobrenje bi, za razliku od SAD-a vrijedilo tri godine.

Trenutno, građani šezdesetak zemalja svijeta ne trebaju tražiti vize za ulazak u EU, a među njima je i Bosna i Hercegovina, ali i SAD, Kanada, Australija, Japan … Ista procedura čeka i državljane Ujedinjenog Kraljevstva nakon što ta zemlja napusti EU.

Plan je da ETIAS postane operativan od 2020. Ukoliko Hrvatska, kako planira, do tad uđe u schengenski prostor, istu proceduru ćemo morati prolaziti i za putovanje u tu zemlju. Sustav se uvodi kako bi se prikupljale informacije o osobama koje putuju u EU bez vize, što omogućuje provođenje prethodnih provjera radi suzbijanja nezakonitih migracija i sigurnosti.