Upitna izgradnja obilaznica kod Livna, Mostara, Bugojna, Bihaća…

Bolje bi bilo da se umjesto obilaznica grade tvornice

U okviru projekta “Modernizacija magistralnih cesta u FBiH”, JP Ceste FBiH planirale su i izgradnju niza obilaznica oko gradova. Prema riječima direktora ovog javnog poduzeća Ljube Pravdića, planirana je izgradnja obilaznica na jugu Mostara te kod Bihaća, Bugojna, Ključa, Cazina i Livna.

Ipak, izgradnja ovih obilaznica lako bi mogla biti dovedena u pitanje, navodi Faktor.

“Druga tranša kredita EBRD-a, u iznosu od 32 milijuna eura, trebala se koristiti za izgradnju obilaznica oko gradova. Međutim, uvjet učinkovitosti te tranše kredita je promjena nekih dijelova Zakona o pripadnosti javnih prihoda, što je vjerojatno jako teško izmijeniti. Do sada nitko nije imao tako stroge uvjete. Zbog toga postoji opasnost da druga tranša i ne postane učinkovita. Stoga razmišljamo da preko resornog ministarstva, odnosno Vlade FBiH, pokušamo nadomjestiti taj novac od drugih kreditnih institucija jer je jako bitno da, kad već rekonstruiramo magistralne ceste, izgraditi i obilaznice oko gradova”, kazao je Pravdić.

Kako je objasnio, osnovno financiranje Cesta FBiH je iz naknade za ceste koja se naplaćuje na gorivo.

Ta naknada ranije je iznosila 15 feninga po litri goriva. Od tog iznosa 40 posto ide na magistralne ceste, 35 posto na regionalne, a 25 posto na lokalne. Ceste FBiH dobivaju samo iznos za magistralne ceste, a ostatak novca ide županijama.

Što se tiče povećanja trošarina, nakon posljednjih izmjena, za ostale ceste u FBiH ide dodatnih pet feninga, a od toga Cestama FBiH idu dva feninga po litri, što je oko 17 milijuna KM godišnje.

“To nije dovoljno jer mi trenutačno vraćamo kredite za raniju rekonstrukciju magistralnih cesta, a za koju godinu na naplatu će doći i krediti iz projekta modernizacije koji je sada u tijeku. Sve do uvođenja PDV-a iznos od naplaćenih cestarina išao je izravno nama na račun, a nakon uvođenja PDV-a taj novac ide preko proračuna”, kazao je Pravdić.

Prema Zakonu o pripadnosti javnih prihoda, Cestama FBiH ne ide novac prema naplati cestarina, nego ide 3,9 posto od projekcije proračuna FBiH”, dodao je Pravdić, prenosi Faktor.

Dnevnik.ba