Upozoravajuća statistika livanjska: Okolo kalaj, unutra belaj

šup

Prije 35 godina Strukovna škola imala je 13 odjeljenja prvih razreda i u njima preko 460 učenika, ove godine prima samo 136 učenika u 7 mini odjeljenja!
Livanjska Srednja strukovna škola dobila je u novom „hercegbosanskom sustavu“ novu fasadu i novi krov, ali zato, za razliku od predratnog „socijalističkog sistema“, kad je ova škola imala preko 1.300 učenika i radila u dvije smjene, s dupke punim učionicama, ova škola već od rata radi u jednoj smjeni, svake godine s manjim brojem učenika.

Ove godine raspisan je konkurs za prijem svega 136 učenika u prvi razred, i to u 7 mini kombiniranih odjeljanja, uglavnom sa po 18 učenika! Radi usporedbe, navodimo školsku 1982/83 godinu, kad je u ovoj školi bilo upisano preko 460 učenika u prve razrede, u dupke punih 13 odjeljenja, uglavnom sa po 36 učenika.

Približan trend je ostao sve do pred rat. Bilo je, tih 80-tih godina, više strukovnjaka u prvim razredima nego danas ukupno učenika u toj školi. A, to svjedoči i autor ovog teksta koji je u toj školi radio do rata. Škola bez učenika i nije škola, a sa što manje učenika, to manje je i škola. Bez obzira na fasade i ostali „okolo kalaj“, kad je dalekovidno da je zbog desetkovanja učenika „unutra belaj“.
Foto-Srednje strukovna škola Livno-što novija fasada to manje učenika(foto A.Kamber)

Ale Kamber, Livno