Urnebesan oglas na OLX-u: Prodaje se BMW

Duhovitost ljudi s naših prostora općepoznata je stvar, a jedan oglas na portalu OLX natjerao nam je suze na oči. Od smijeha, naravno. Prodaja automobila zna biti itekako zanimljivo štivo, uvjerite se sami. Prodajem BMW 320D model E90 2008. godina.

Nije da mi je drago, al’ auto sam ionako kupio bez saglasnosti supruge, sada znate kako mi je. Auto sam kupio od jarana, rekao mi je kako je sve OK i da je motor u super stanju sve dok se ne pokvari. Bio je Euro 4, sada je Euro 2, jer sam povadio sva ta **** koja guše auto. Auto je išao kao metak dok nije počeo da štuca. Majstor mi je rekao da mi je zaprljan DP filter i da mu nema spasa osim vidijum borera 17“ i bušenja, nisam ni znao šta je to dok nisam platio oko 280 KM popravak.

Onda je prešao u Euro 3. Auto se vozi svaki dan, jer se BMW klamfa, a možeš ga klamfati do 240 km – ko ne vjeruje, neka proba sa mnom ako smije. Auto nema hrđe, jer ide toliko brzo da hrđa nema kada da ga ulovi. Nedugo iza toga auto je opet štucao na malom gasu pa je majstor rekao da je to EGR – opet nisam ni znao šta je to dok nisam opet platio skidanje EGR ili blanking ili EGR Off.

Tako da sam opet bio sretan i zadovoljan. Zabava je koštala preko 300 keka. Sada znam sve o recirkulaciji i filtriranju ispušnih plinova i Euro normama. BMW opet ide k’o metak. Koristim ga svaki dan – ljeto, zima. Nema problema sa zimom jer ga iz mjesta ne možeš pomaći bez dvije-tri godine iskustva sa zadnjom vučom, tako da je to OK. Auto nije garažiran jer je svaki dan na cesti, a nije ga ni vozila moja nana Hanifa, auto u garaži je pokvaren auto ili kupljen na kredit.

Auto se vozi na felgama BBS LM 19“ od 9,5 i 11,5 jota, felge su koštale 1.800 KM i 4 gume po 240 KM Matador Hectora 225/35 prednje i 255/35 zadnje. Imam i zimske alu felge 17″ s njihovim gumama Continental za raju s malo manjim mud***). Moja raja s posla koja ima problema s kamencem u bubrezima, iznajmljujem ga za razbijanje kamenca (50 KM sedmično).

Toliko je krut auto da osjetiš prelazak preko isprekidane linije dok pretječeš drugi auto, a pretječeš sve redom jer možeš. Na autu ne lupka ništa jer popravljam ga gotovo svaki mjesec po dva-tri puta, jer nema plaće kad mi se ne popale sve bubamare na instrument-tabli. Promijenio sam sljedeće, čisto sumnjam da ću sve napisati. One stvari sa tri slova haman pa sve senzore: ABS, ASC, DSC, TSF, EGR, PAF, MAF, COS, ESP, TCC, ESU, ECU… valjda je sve to.

O modelu E90 znam više od inžinjera u BMW-u i od samog Joji Nagashime, koji ga je konstruirao i dizajnirao. Zamijenio sam i ono zamajac LUK i set kvačila LUK, pa se ne morate sekirati naredne tri-četiri godine da će te imati srčani udar kad vam majstor ispostavi računa, a koštalo je u Motorex 2.067,88 KM- za to sam dao dvije plaće i posudio još od komšije 3 stoje, sa ženom nisam govorio mjesec dana zbog toga. Mijenjao sam i ono vješanje i te čudese: lafete, selene, balans štange, gumice, stabilizatore, ležaje amortizera i glavčina, disk pločice, diskove, sajle ručne, pakne ručne, sva crijeva i senzore ABS-a i ESP-a. Ulje mjenjača, diferencijala i motora i to ona ulja Castrol EDGE super Sintetic QS što su skuplja nego suze gospe iz Međugorja.

Od kvarova na motoru nisam imao nešto specijalno, fala Bogu, jer i ove popravke još nisam otplatio, a imam sve račune i zahtjev za nenamajenski kredit u UniCredit Banci. U auto sam uložio i neke pare za kožni volan, ///M stickere, ///M štepove i ///M tipke- imam ih više nego pravo ///M, svaki sticker vas naloži da misliš da ima još po 10 konja više. Inače auto je magnet za policiju tako da je svaka patrola vaša to naravno dodatno opterećuje vaš kućni budžet s ionako visokom cijenom održavanja.

Auto troši dizel, ako misliš da je to malI potrošač, e pa i nije baš jer potroši koliko god da naspeš u njega i prije nego što pomisliš. Auto ima više prostora nego što možeš zamisilit, ja sam ga jedno vrijeme koristio kao stambeni objekat kad me žena istjerala iz kuće – sami možete skontati zašto. Možeš u njemu komforno dvije podmjere dovući ako imaš para i tri vreće brašna, vreću šećera i dva paketa ulja, još ostane prostora za dva tiketa kladionice Bet Live. U gepek komforno ubaciš dva kurbana bez problema i nemaš brige da će negdje pobjeći.

U njemu sam dovukao komplet namještaj za stan zajedno s trokrilnim ormarom. Na autu nema ulaganja jer ja sam pored para uložio: srce, dušu, vrijeme i porodične probleme. Teška srca, a sve zbog problema sa ženom auto ide na prodaju bar nešto para da izvadim što sam skrkao, a mogao sam za te pare vozati Golf VII R. Eto ako mi nekako možete pomoći da se riješim auta telefon i Viber imate. Samo bih vas zamolio da mi ne nudite: ovce, pčele, prepelice, koze, rasne svinje i drugi sitnu i rogatu stoku jer nemam to gdje ostaviti i čuvati u stanu da ne bi opet došao sa ženom u probleme, jer onda moram i štalu da pravim i plaćam čobane.

Vecernji.ba