UZNEMIRUJUĆE / Iranski režim pobio prosvjednike, objavljene snimke

Na masovnim prosvjedima u Iranu potaknutima smanjivanjem subvencija za gorivo, snage sigurnosti ubile su najmanje 143 prosvjednika, prema podacima koje je s terena prikupio Amnesty International.

Iranski režim, pak, opovrgava ovu brojku i tvrdi da je ubijeno samo nekoliko ljudi, uključujući pripadnike snaga sigurnosti koje su ubili prosvjednici. Ministar unutarnjih poslova izjavio je također da je u prosvjedima, u kojima je sudjelovalo oko 200 tisuća ljudi, zapaljena 731 banka, 140 vladinih ureda, 70 benzinskih crpki i napadnuto više od 50 baza snaga sigurnosti.

Čim se internet vratio u Iran, počele curiti snimke

No, više je nego znakovito da su vlasti isključile pristup internetu u gotovo cijeloj zemlji za vrijeme trajanja prosvjeda, čime je spriječio prosvjednike i aktiviste da objavljuju što se zapravo događa u zemlji i izvještavaju o mrtvima i ranjenima. Blokada interneta trajala je pet dana.

Ali, nakon što su prosvjedi ugušeni, a internetska veza se prošlog tjedna počela vraćati, iz zemlje su počele pristizati potresne snimke koje potvrđuju tvrdnje aktivista: da su iranska policija, vojska i paravojne snage otvorile vatru na nenaoružane prosvjednike te ubile velik broj njih, prenosi Index.hr

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply