VATRENA FRONTA NA DINARI SEDAM KILOMETARA Požar prijeti širenju na Kamešnicu

Svi se nadaju kiši, koja je u ovim trenucima jedina nada za zaustavljanje vatrene stihije

Požar koji je prije nekoliko dana buknuo na sjevernoj strani Dinare u susjednoj BiH jučer se proširio i na Hrvatsku.

Stanovnik Hrvaca, koji vidi požar, kaže da se požar nekontrolirano širi.

– Dimi prema Vagnju ko vulkan. Vatrena fronta na hrvatskoj strani je minimalno 10 kilometara. Ako sutra ne padne kiša s dolaskom bure će prebaciti cestu i zapalit Kamešnicu – kaže svjedok požara.

Od vatrogasaca na terenu doznajemo da je najveća opasnost s bosanske strane granice, a većina površina je minski sumnjiva, pa se ne može gasiti. Širenje požara potpomaže vjetar, pa je realna mogućnost da se prebaci i na Kamešnicu. Svi se nadaju kiši, koja je u ovim trenucima jedina nada za zaustavljanje vatrene stihije.

Glavni vatrogasni zapovjednik za priobalje, Tomislav Vuko, komentirao je trenutnu situaciju za Dalmacija Danas.

– Ovaj dio požara koji je u Hrvatskoj, imamo samo poviše Gornjeg Bitelića dva izdimljavaja koje rješavamo. A ovaj istočni krak koji smo riješili prije dva dana, išao je u Bosnu i sad se vratio prema Vagnju u dužini od 7 kilometara. Tu nema puta, pa je teško pristupiti. A ni gašenje kanaderima nema smisla. – kaže Vuko.

Na požarištu je trnutno oko 150 ljudi iz lokalnih vatrogasnih snaga s područja Splitsko – dalmatinske županije i Državna interventska vatrogasna postrojba iz Divulja, te Hrvatska vojska. U pomoć su stigli i vatrogasci iz Zagrebačke i Koprivničko – križevačke županije

– Digli smo sve snage, sad se pripremamo, moramo dočekati taj vatreni val koji će doći, jer ne možemo ići u brda zbog nepristupačnosti. Planina je uvijek problem, teško je prognozirati situaciju. – rekao je Vuko.

Požar je na svom Facebooku komentirao i poduzetnik Mate Rimac, koji je, sudeći prema videu koji je objavio, bio na požarištu.

– Gori cijela Dinara. Na pitanje što se može napraviti Ante, koji gasi trenutno, kaže: “Samo se pomiriti sa tim da će sve izgoriti”. Hrvatsku stranu gase Canadair-i, a BiH stranu par dobrovoljaca – civila. – kaže Rimac.

 

www.dalmacijadanas.hr