VELIKA BRITANIJA / Potpuni poraz Borisa Johnsona!

Vlada britanskog premijera Borisa Johnsona odustala je od pokušaja blokiranja zakona kojim se želi spriječiti napuštanje EU-a bez sporazuma, u Domu lordova, gornjem domu britanskog parlamenta.

Ako zakon bude usvojen, Johnson će morati zatražiti od EU-a tromjesečnu odgodu Brexita ne postigne li sporazum s Bruxellesom do sredine listopada.

Johnson je kazao da se protivi produljenju roka za napuštanje EU-a i da je spreman izvesti Veliku Britaniju iz Unije bez sporazuma, ako to bude potrebno.

Parlament protiv Johnsona

Donji dom je u srijedu s 329 glasova za i 300 protiv glasao za zakon koji Johnsona obvezuje da od EU-a zatraži produljenje roka za Brexit do 31. siječnja 2020. osim ako parlament ne odobri novi sporazum ili ako do 19. listopada ne glasa za izlazak bez dogovora s Unijom.

Konzervativci u Domu lordova uputili su u proceduru niz amandmana kako bi spriječili usvajanje zakona prije suspenzije parlamenta koja stupa na snagu u ponedjeljak.

Naime, zakon treba usvojiti Dom lordova, nakon čega ga treba potpisati Kraljica.

Međutim, rano u četvrtak konzervativci u Domu lordova objavili su da odustaju od protivljenja zakonu.

“Došlo je do spoznaje da izgledaju glupo”

Richard Newby, vođa liberalnih demokrata u Domu lordova koji je ponio pokrivač u parlament kako bi se pripremio za noćnu diskusiju, kazao je da je vlada odustala od protivljenja nakon što je doživjela teške poraze i odbijanja nekih predloženih amandmana.

“Došlo je na spoznaje na drugoj strani da je to više nego uobičajeno glupo i da izgledaju glupo pa smo morali pronaći izlaz”, rekao je za BBC Radio.

Britanski zastupnici u srijedu su odbili prijedlog premijera Borisa Johnsona za održavanje prijevremenih izbora 15. listopada, a Johnson je iz stranke izbacio 21 zastupnika koji je glasao za parlamentarno preuzimanje kontrole nad dnevnim redom u srijedu te je izgubio većinu u parlamentu. (Hina)