(VIDEO) Čovjek u okolici Foče živi u štali s kozama zbog teške situacije

Reporter BHRT-a svjedočio je potresnoj priči Vitomira Škipine iz sela Kremin pored Foče, jedinom stanovniku ovog sela. Naime, 57-godišnji Škipina živi sa svojim kozama koje su mu glavni izvor prihoda.

Crna je bila sudbina Škipine koji nema pravo na nikakve dodatke za povratnike s obzirom na to da u vrijeme rata nije boravio u Foči iako je rođeni Fočak. Obiteljska kuća i popratni stambeni i drugi objekti nestali su u ratnom vihoru.

Ipak, junak ove priče nije mogao bez rodnog mjesta i svake godine je povremeno svraćao tamo iz Vogošće ili s Pala u kojima je živio devedesetih godina. Nastamba koja je podijeljena u dva dijela njegovih je ruku djelo. U šest kvadrata Škipina živi dok se ostali podijeljeni prostor koristi kao staja za koze od kojih Škipina preživljava.

Osim kozarstva i sira kojeg povremeno prodaje kako bi sebi ‘ubio dinar’, Škipina se bavi i tesarstvom. Ovaj vrsni stolar izrađuje stolove, klupe i tronošce koje prodaje Fočacima i tako zaradi nešto novca.

Do dana današnjeg nije dobio nikakva sredstva za obnovu kuće, a želja mu je, kako sam navodi, da se nakon izgradnje kuće i oženi. Hrabri Škipina neslomljivog je duha i unatoč očaju u kojem živi ne posustaje i ističe kako mu godi boravak u prirodi.

Studenti iz Foče u suradnji s Parohijom ustikolinskom pokrenuli su humanitarnu akciju u kojoj je prikupljeno oko tri tisuće maraka za kuću koju bi Škipina trebao izgraditi. Ako želite pomoći, možete to učiniti uplatom na žiro-račun: 552 024 000 188 72 83

Detaljnije u video prilogu.

https://www.dnevnik.ba