Video crnkinje koja napada Georgea Floyda pogledalo 90 milijuna ljudi. Tko je ona?

George Floyd nije bio divna osoba”, dodala je nabrajajući zatim njegov kazneni dosje, koji uključuje nekoliko presuda za posjedovanje manjih količina kokaina i dvije oružane pljačke, od kojih je potonja uključivala provalu u kuću i prijetnju trudnoj ženi, također Afroamerikanki, pištoljem. Za svako od ovih kaznenih djela odslužio je nekoliko mjeseci ili nekoliko godina zatvora.

Dok je policijsko ubojstvo Georgea Floyda izazvalo najveće prosvjede u SAD-u u posljednjih nekoliko desetljeća, predsjednik Donald Trump i mnogi konzervativni političari i komentatori obrušili su se na dio prosvjednika koji su se upustili u pljačku, palež, izazivanje nereda i sukobe s policijom.

No za razliku od ranijih slučajeva policijskih i drugih ubojstava Afroamerikanaca koji su odjeknuli u javnosti, rijetko tko je napadao samog Floyda i tvrdio da je sam kriv što ga je policajac koljenom na vratu gnječio gotovo devet minuta, od čega je na kraju preminuo.

A onda je kontroverzna afroamerička konzervativka Candace Owens objavila video u kojem se obračunava s ubijenim Floydom, odnosno s aktivistima koji su, po njenom mišljenju, pretvorili Floyda u svog junaka i mučenika svog pokreta, poznatog pod imenom Black Lives Matter (“crni životi vrijede”), prenosi Index.hr.

“George Floyd nije bio divna osoba”

Owens je u svojoj videoporuci opravdala ubojstvo Floyda, koji nije bio naoružan, a u trenutku kad ga je policajac prignječio koljenom ležao je na tlu, s rukama vezanim lisicama na leđima.