VIDEO: Među njima ima podosta kemije, ali vlasti nema, a mi tvrdimo da je ove godine i neće biti!

SARAJEVO – U zgradi državnog Parlamenta završen je danas popodne sastanak lidera SDA i HDZ-a BiH Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića, održan na inicijativu Čovića.

Čović je potvrdio da su razgovarali o formiranju vlasti na federalnom i državnom nivou.

– Što se tiče uspostave vlasti, čini se da je došlo vrijeme da predstavnici dvije stranke u Mostaru sjednu i dogovore funkcioniranje toga što je dio izvršne vlasti. Po nekoj inerciji vjerovatno su imali jednu šutnju prateći što mi radimo na višim razinama, kazao je Dragan Čović

Kada je u pitanju novo Vijeće ministara BiH, Čović je rekako kako su zaključili da o tome moraju razgovarati i s trećim koalicionim partnerom, odnosno SNSD-om, prenose Vijesti.ba.

– Bit ću sretan ako budemo imali Vijeće ministara i do početka septembra – kazao je Čović.

– Što se tiče Vlade FBiH također smo razgovarali kao potencijalni partner za buduću Vladu jer druge i ne vidimo, da predstavnici naših stranaka krenu u izgradnju jedne agende. Što se tiče VM BiH, jasno da nam treba treći partner i ostalo je da vidimo kako u našem nesnalaženju doći u poziciju da budući predsjedavajući VM pripremi za Predsjedništv jedan svoj istup kako bi ga mogli predložiti”, dodao je.

“Što se tiče gospodina Dodika i iznenadnog dolaska u Mostar, ne treba povezivati na bilo koji način s ovim što mi radimo. Sreli smo se 15 minuta, razgovarali. Na HNS-u smo rekli da moramo napraviti iskorak i zaokret i da sebi ne dozvolimo deset mjeseci sebi da čekamo. U tom smislu sam odgovorio i Dodiku. To je jedna od vrlo jasnih poruka kada je HNS u pitanju. Pokušajte naći primjer kada je hrvatska strana blokirala nešto na nekoj razini. Volio bih vidjeti primjer, sve ostalo su priče”, smatra Čović.

Dodao je da se mora raditi na povjerenju.

“Mislim da ćemo morati raditi na povjerenju, jer smo pokazali da se ne funkcionišemo najbolje u krizama. Između HDZ-a i SDA ima kemije, između HDZ-a i SNSD-a ima kemije. Koga još tražiti, ne znam, ali da ne ulazim u kemijske odnose”.

Izetbegoviću i Čoviću su se, nakon susreta nasamo, pridružili i premijer Federacije BiH Fadil Novalić te federalna ministrica financija Jelka Milićević.

Čović je potvrdio da je bilo riječi i o stanju u “Aluminiju”. Kako je kazao, razgovaralo su o načinima kako što prije pokrenuti pozitivne procese u toj kompaniji te najavio novi sastanak u četvrtak.

“Što se tiče Aluminija, to je jedna od strateških tvrtki za BiH. Imali smo dešavanja koja smo imali, trebamo se pobrinuti primarno za 900 uposlenika i njihove obitelji. Mislim da ćemo u četvrtak imati jedan novi sastanak gdje će biti i uposlenici koji će nas kroz Sindikat informirati, nadzorni odbro i Uprava. Tamo imate dva ili tri problema, jedan od njih je kako zbrinuti tehnološki proces koji mislim da će se odvijati, odnosno imati tehnološki minimum da se dvije od tri cjeline pokrenu. Drugo bi bilo ono što treba uraditi sa dopunom staža za ljude koji mogu otići u mirovinu, treća struktura eventualno ljudi koji bi bili zainteresirani za jedan vide otpremnina. Da osiguramo jednu skrb prema tim uposlenicima. Gledam sa nešto više optimizma na problematiku u Aluminiju”.

Autor: Dnevno.ba