VIDEO / Pogledajte snimke iz zraka Notre Damea dan nakon velikog požara

ožar koji je uništio katedralu Notre-Dame vjerojatno je bio slučajno izazvan, rekao je francuski tužitelj jučer nakon što su vatrogasci tijekom noći ugasili vatru. Ni danas nema novih informacija o uzroku nesreće.

Podsjetimo, više od 400 vatrogasaca bilo je potrebno da se ukroti plamen koji je uništio krovište i srušio toranj srednjovjekovne katedrale. Gašenje je sveukupno trajalo 14 sati otkako je uočen požar.

“Skloni smo teoriji da se radi o nesretnom slučaju”, rekao je pariški javni tužitelj Remy Heitz te je dodao kako 50 istražitelja radi na istrazi za koju vjeruje da će biti duga i složena.

Jedan vatrogasac je ozlijeđen tijekom gašenja.

Policija je jučer započela ispitivanje radnika koji su radili na obnovi, poručili su iz tužiteljeva ureda.

Francuski premijer Edouard Philippe sazvao je ministarske konzultacije o obnovi katedrale.

Ministar kulture Franck Riester rekao je novinarima da će umjetnička djela iz Notre-Damea biti prebačena u muzej Louvre.

Macron: Bit će još ljepša

Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je da će Notre Dame biti obnovljen u roku od pet godina.

“Obnovit ćemo katedralu i učiniti je ljepšom i želim da to bude gotovo za pet godina”, rekao je predsjednik u vrlo kratkom govoru koji je prenosila televizija, 24 sata nakon katastrofalnog požara.

Olimpijske igre u Parizu trebaju biti održane 2024. godine.

“Požar Notre Dame nas podsjeća da se naša povijest nikada ne zaustavlja i da će pred nama uvijek biti novi izazovi”, rekao je Macron pošto je odao počast vatrogascima, “junacima” koji su se 15 sati borili s vatrom.

“Vidjeli smo sposobnost mobiliziranja, ujedinjenja i pobjede. Tijekom naše povijesti, izgradili smo gradove, luke, crkve od kojih su brojne izgorjele. I svaki puta smo ih ponovo podigli”, naglasio je.

U ponedjeljak navečer je francuski predsjednik uputio poziv na prikupljanje donacija za obnovu spomenika te je u utorak poslijepodne već prikupljeno 700 milijuna eura.

“Riskirali živote da bi spasili umjetnine”

Hrabrošću ljudskog lanca vatrogasaca, policajaca i gradskih djelatnika spašena su umjetnička djela, relikvije i kruna od trnja za koju se vjeruje da je stavljena na Isusovu glavu prije nego je bio razapet.

“Riskirali su živote da bi spasili ovo neprocjenjivo blago”, rekao je Patrick Chauvet, generalni vikar pariške nadbiskupije.

Požar nije oštetio velike slike, već dim, rekao je ministar kulture Franck Riester.

“To nije Gospa katolika, to je Gospa Francuske, Gospa cijelog svijeta”, rekao je vikar pariške biskupije Philippe Marsset.

Obnova u roku od pet godina omogućila bi da katedrala bude gotova za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine.

Poruke potpore i pomoć iz cijelog svijeta

Američki predsjednik Donald Trump najnoviji je u nizu državnika koji su uputili poruke sućuti francuskom predsjedniku te je ponudio pomoć u obnovi.

Papa Franjo pozvao je da se “svi mobiliziraju” da katedrala Notre Dame ponovno bude “arhitektonski dragulj iz kolektivnog sjećanja”.

Macron je obećao da će obnoviti katedralu koja se smatra jednim od najljepših primjera europske gotičke arhitekture, a godišnje je posjeti više od 13 milijuna ljudi iz cijelog svijeta.

U roku od 24 sata od požara, francuske tvrtke i lokalne vlasti obećale su više od 700 milijuna eura za obnovu katedrale, uključujući 500 milijuna od tri milijarderske obitelji u čijem su vlasništvu francuske tvrtke luksuzne robe – Kering, LVMH i L’Oreal.

Ranije u utorak izraze sućuti i potpore izrazili su britanska kraljica Elizabeta II., poglavar Anglikanske Crkve, ruski predsjednik Vladimir Putin, kineski predsjednik Xi Jinping, japanski premijer Shinzo Abe, austrijski predsjednik Alexander van der Bellen, čelnik Al-Azhara, najvišeg tijela sunitskog islama sa sjedištem u Kairu, veliki imam Ahmed al-Tajeb.

Žaljenje su izrazili i veliki vojvoda Luksemburga Henri sa suprugom, njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas, španjolski ministar vanjskih poslova Jose Guirao, marokanski kralj Mohammed VI., poljski predsjednik Andrzej Duda, predsjednik Obale Bjelokosti Alassane Ouattara i senegalski predsjednik Macky Sall.