VIDEO Pogledajte žestok obračun BiH veterana sa specijalcima

Screenshot: YouTube

BOSANSKOHERCEGOVAČKA policija danas se sukobila s tamošnjim veteranima i u mjestu Mravići kod Doboja.

Tamo je stotinjak bivših pripadnika Armije BiH blokiralo cestu. Resornom ministru Salki Bukvareviću i premijeru FBiH Fadilu Novaliću poručili su da tek sada slijede problemi, javlja klix.ba.

“Nemojte dirati naše ljude, njih je natjerala politika. Nemojte dirati policajce, među njima su naše komšije i braća. Poručujemo im svima da nećemo stati. Ne dirajte ove ljude, oni su natjerani. Bit ćemo mirni i dostojanstveni, noćit ćemo ako treba, ali i oni s nama”, poručili su veterani u Mravićima.

Podsjetili su i na smrtni slučaj od jučer, kada je od posljedica srčanog udara preminuo jedan veteran koji je bio sa suborcima na blokadi.

No ubrzo je intervenirala specijalna policija koja je krenula gurati veterane. Oni su im uzvratili pa je došlo do žestokog naguravanja.

U sukobu nije bilo ozlijeđenih, a veterani su najavili da će svaki dan blokirati magistralu. Poručili su da na cesti ostaju do daljnjeg i da će na silu uzvratiti silom.

Policija danas uklonila blokade kod Tuzle

Podsjetimo, specijalci MUP-a Federacije BIH jutros su uz manju primjenu sile odblokirali petlju Šićki Brod kod Tuzle koju su veterani blokirali od 28. veljače.

Pripadnici posebnih policijskih postrojbi su s prometnog čvorišta koje spaja Tuzlu sa središnjim i sjevernim dijelovima Bosne otjerali prosvjednike, no nekolicina se pokušala suprotstaviti pa je, prema priopćenju Uprave policije MUP-a Federacije BiH, uporabljena “minimalna sila”.

“Riječ je o osobama koje su bile u vidno alkoholiziranom stanju i koje su pružale otpor policijskim djelatnicima, s tim da nije bilo ozlijeđenih osoba”, stoji u policijskom priopćenju u kojemu se također tvrdi kako ozlijeđenih nije bilo.

Iz tuzlanske bolnice su ipak potvrdili kako su nakon policijske intervencije tijekom jutra liječničku pomoć kod njih zatražile dvije osobe, no obje s lakšim ozljedama.

Nekoliko prosvjednika policija je privela, a najavljeno je kako će protiv njih biti poduzete zakonom predviđene mjere.

Policijska intervencija u Tuzli uslijedila je nakon što su okupljeni prosvjednici u petak odbili odrediti izaslanstvo za pregovore s federalnim ministrom za pitanja branitelja Salkom Bukvarevićem, iako je on tamo došao upravo na njihov zahtjev i satima ih čekao.

Skupina veterana u petak kod Doboja blokirala je i glavnu prometnicu iz pravca Bosanskog Broda ka Sarajevu, no oni su se u večernjim satima sami povukli, iako nisu isključili mogućnost da s povremenim blokadama prometa nastave i u narednim danima, odnosno sve do ispunjenja postavljenih zahtjeva.

Index.hr