VIDEO / Predstavnici 26 planinarskih društava u pohodu na Cincar

Za 1130. rođendan svome gradu u čast, Planinarsko društvo “Cincar” Livno organiziralo je, šestu godinu zaredom, dvodnevnu manifestaciju „Dani Cincara“. Bila je to prigoda za planinare, šetače, brdske bicikliste i sve ljubitelje prirode da se okušaju u usponu na planinu čiji se najviši vrh nalazi na 2006 metara nadmorske visine.

 

Do planinarskog doma Kruzi podno Cincara stizalo se pješice, biciklima, automobilima. U pohode velebnoj planini došli su predstavnici 26 planinarskih društava iz BiH i regije. Poslužilo ih je i vrijeme tako da ništa nije moglo pokvariti susret ‘starih’ prijatelja.

„Posebna priča je zato što sam obišao cijelu Bosnu – Kiseljak, Kreševo, Kupres, Cincar, Prenj, Radušu… I svi se mi više-manje poznajemo i stvarno je super s ljudima“, priča Mirko Burilović, član HPD „Malačka“ Donja Kaštela.

Mirko je na Cincaru 20-ti put, a iz grada na Neretvi stigao je podmladak.

„Naše društvo je dolazilo kada su bili Dani planinara tako da smo odlučili i ove godine upravo zbog tog super iskustva i dojma se vratiti. Mislim da nas je došlo više od 30“, kazala je Dora Rozić, članica HPD „Prenj 1933“ Mostar.

Krešimir Krišto član je PD „Orlova stina“ iz Tomislavgrada: „Došli smo supruga i dvoje djece, danas smo se odlučili za dječju turu, imamo curicu od 5 godina i dječaka od 8 pa smo išli malo na lakšu turu. Naravno, odazvali smo se pozivu Cincara“.

Uz Dane Cincara, u suradnji s Planinarskim savezom Herceg-Bosne, obilježeno je i 130 godina planinarenja u Bosni i Hercegovini.

„A ovo je prekrasan kraj da se obilježi ovakva jedna ozbiljna manifestaciju. Ovaj zaravan Kruzi je nešto što ne možete vidjeti svaki dan – i ovi konji koji su tu, poludivlji ili divlji, daju jedan poseban ambijent“, ističe Ante Vukadin, predsjednik PS Herceg-Bosne.

Predsjednica PD „Cincar“ Jelena Bobetić objašnjava: „Imali smo i biciklističku turu oko cijelog Cincara, to je tura koja je duga 60 i nešto kilometara – biciklisti uživaju u prekrasnim stazama oko Cincara, šumi, netaknutoj prirodi…“.

Više od 300 planinara spojila je zajednička priča – ljubav prema planini i to je, kako nam rekoše, najbolji spoj. A prelijepi krajolici i krda divljih konja svako malo su ih mamili na snimanje i fotografiranje.

Livno.info