VIDEO / Živopisni livanjski “pjesnik” Baja Mali Knindža!

KLIKNI NA “Watch na facebooku”

 

“POLJSKI WC”

Izmedju Đoke i tetka Žive,
ispod jabuke na kraju njive.
Dugo je stajao klozet stari,
a sad drugačije stoje stvari.
Nije zbog mene, nego zbog djece
sto su srušili poljski WC?
Bilo je to davno, prije mnogo godina
kad me s Dinare odvela strina.
U neki grad, Beograd Novi
ostaše na Dinari dječački snovi.
U soliteru, oko deset sati
da te jeb`o, navalilo mi srati.
Ne znam jadan na koju ću stranu,
prdneš jače, čuju svi u stanu.
“Đe ću, šta ću”?!, pitam strinu,
“Odje nije kao u Gubinu”!
Mislio sam srce će mi pući,
e neću, strina, da serem u kući.
Ima l`, strina, većega meraka,
kad se nađes između ljesaka?
Il` u njivi punoj kukuruza,
kad od sreće propjeva ti guza.
Ništa ljepše kao u planini,
pored bukve gaćetine skini.
U`vatiš se za grabovo granje,
i meračiš, e to se zove SRANJE!
Ponekad noću dok pada kiša,
ustanem jadan, pa mi se piša.
“Đe ću, šta ću”?!, pitam strinu,
“Ćuti, majmune, nisi u Gubinu”!
Često, često, u dane hladne
meni, brate, na pamet padne.
Ćućavac stari u kraju njive,
izmedju Đoke i tetka Žive.
Tamo su neke posadili šljive!
Nema ga više, istina to je
s njim su djetinjstvo srušili moje!

Baja Mali Knindža, pravim imenom Mirko Pajčin (rođen u selu Gubin, grad Livno, BiH; 13. listopada 1966. godine), srpski je glazbenik. Nadimak je dobio po Knindžama, paravojnoj formaciji tzv. Republike Srpske Krajine, čijem je veličanju posvetio veliki dio svog ranog opusa. Poznat je kao vatreni srpski nacionalist i pristaša Srpske radikalne stranke kojoj je spjevao himnu. Omiljeni je pjevač Vojislava Šešelja koji ima sve njegove albumee. Danas uživa popularnost u Republici Srpskoj, ali su mu u Hrvatskoj i Federaciji BiH zabranjeni nastupi jer se tekstovi njegovih pjesama smatraju govorom mržnje. Živi u Beogradu i ima četvero djece.

Ksenija Pajčin mu je bila stričeva sestra. Nadimak Baja imao je prije ratova. Završio je srednju školu u Livnu za prometnog tehničara. Godine 1989. nastupao je na amaterskom natjecanju Prvom glasu Livna s pjesmama Uvijek kad dođe maj i Nemoj me lagati mila. Malim Knindžom prozvan je zbog visine (176 cm) i po paravojnoj formaciji Knindžama kojoj je posvetio pjesmu Knindže Krajišnici. Od stranih jezika poznaje ruski i engleski. Povijesne osobe koje ga najviše fasciniraju su četnički vojvoda Momčilo Đujić i atentator na habsburškog prijestolonasljednika Gavrilo Princip. Njima dvojici posvetio je velik broj svojih pjesama.

Omiljeni političar mu je Radovan Karadžić. Najdraža osoba van konkurencije mu je jezikoslovac Vuk Karadžić. Najdraži album koji je izdao po vlastitom kazivanju mu je Još se ništa ne zna, a najprodavaniji je Živeće ovaj narod (prodan u 700.000 primjeraka). Najveći hit je pjesma Morem plovi jedna mala barka koja se nalazi na spomenutom najprodavanijem albumu. U ratu nije izravno sudjelovao navodno jer ima jedan bubreg, ali jest njegov brat Novo. Zauvijek je napustio rodni kraj nakon što su ga u kolovozu 1995. zauzele hrvatske snage. Ne namjerava ikada zapjevati u Hrvatskoj.