Više od 500 livanjskih divljih konja – ničiji i svačiji

Divlji konji prava su atrakcija za turiste i putnike

Ideja da se zaštiti ergela prekrasnih livanjskih divljih konja posljednjih dana ponovo je aktuelizirana.

Ove prekrasne životinje obitavaju na prostranoj visoravni Krug, na potezu od prijevoja Borova glava, zimi često silaze na cestu u potrazi za solju i tako ometaju promet.

Ima ih sve do prijevoja Korićina prema Glamoču, odnosno od padina Cincara do prilaza selima Zagoričani, Potočani, Begovača, Suhača, ali i u samom gradu Livnu.

Turistički projekti

Nisu smetnja samo zimi već i ljeti, posebno u vrijeme suša jer lokva iz koje piju vodu i koja rijetko presuši upravo je na Borovoj glavi, s desne strane ceste Livno – Šujica. A da bi s pašnjaka došli do lokve moraju prijeći cestu. Zbog toga konji često stradaju u prometu, ali i automobili i neoprezni vozači, posebno noću ili kada je maglovito.

Divlji konji godinama su mještanima, turistima, ali i putnicima, zanimljiva atrakcija. Kada je prije nekoliko godina pokrenuta ideja o njihovoj zaštiti i uključivanju u turističke projekte koji bi donosili zaradu, zbog mogućnosti da i sami zarade javljali su se nekadašnji vlasnici koji su još tokom agresije na BiH svoje životinje jednostavno pustili u prirodu.

Ali, kada bi konji pričinili štetu na poljoprivrednim imanjima ili u prometu, vlasnici bi se ograđivali i govorili da nisu njihovi, a isto bi reagirala i lokalna i županijska vlast. Svi bi da zarade, ali ne i da budu odgovorni.

Nakon što je Općinsko vijeće Livno u prosincu  prošle godine povuklo ranije donesenu odluku o zaštiti divljih konja, ova tematika ponovo je aktualizirana na posljednjoj sjednici Vijeća.

Briga volontera

– Imamo u planu razmatrati zaštitu ovih životinja u prvom kvartalu ove godine. Po tom pitanju očekujemo angažman i nadležnih službi za održavanje cesta i MUP-a – kazao je za „Avaz“ predsjedavajući OV Livno Sead Hadžijahić.

sejo
Hadžijahić: Kako zaštititi životinje
Jedini koji se već nekoliko godina brinu o jedinstvenoj livanjskoj ergeli, vjerovatno jednoj od najljepših na svijetu, su volonteri Ekološkog udruženja „Borova glava“.

– I dalje ćemo se brinuti o konjima, ali to ne znači da ćemo snositi odgovornost za štete koje oni prouzrokuju, jer mi nismo vlasnici ergele, samo nam je stalo da ona opstane – kaže Željko Krišto, tajnik Udruženja.

Potrebno do 400.000 eura

– Da bi se livanjski divlji konji što bolje tretirali, zaštitili i koristili kao turistička atrakcija potrebna su znatna sredstva, prema prvim procjenama između 300.000 i 400.000 eura, kako bi se izgradile potrebna studija i infrastruktura, te osigurala pojilišta i hranilice s ciljem da se životinje drže dalje od prometnica. Namjeravamo aplicirati za sredstva IPA fondova, pripremamo papirologiju – kazao je Stipe Perković iz Ministarstva poljoprivrede HBŽ.

Autor: A. KAMBER – Avaz.ba