Vjernici ogorčeni na svećenika: ‘Zbog njega ne idemo na mise’

ODAKLE MU NOVAC? Župniku Andriji Vrbaniću njegovi župljani zamjeraju ljubav prema skupocjenim limuzinama. Vrbanićev Mercedes ima registraciju s datum svetkovine Sv. Antuna

merc

Ako imam novca, zašto se ne bih vozio u Mercedesu?, izjavio nam je svećenik Andrija Vrbanić, župnik Župe Svete Rozalije iz Ivanovca nedaleko od Osijeka.

On je nedavno zamijenio svoj 11 godina star Mercedes E klase novim modelom E klase koji u salonu s paketom osnovne opreme košta 50 tisuća eura. Vrbanić kaže da je star godinu dana te da ga je dobio ispod cijene, ali i da ne želi opterećivati župljane time koliko ga je platio.

Za novu “pilu” naručio je i posebne tablice, OS-1306-AV. Datum na njima označava Sv. Antuna, jer vodi i crkvu u susjednom Antunovcu koja ima toga sveca, a AV su inicijali svećenika. Takve registracije po narudžbi MUP-u se obično plaćaju 278 kuna.

– Odakle Vrbaniću novac za taj auto? – pitaju se s pravom vjernici njegove župe od koji su mnogi, odavno, prestali ići na njegove mise.

– Župa Svete Rozalije velikim je dijelom u našoj općini Antunovac. Imamo dvije crkve koje vodi svećenik Vrbanić. Antunovačka je bila razrušena u ratu, odnosno imali smo jednu malu crkvu koju smo pretvorili u kapelicu, a drugu smo izgradili. Doslovce smo je izgradili mi, općina, općinskim novcem i to nakon što je kamen temeljac položen na crkvu stajao netaknut tri godine – kaže Davor Tubanjski, načelnik općine Antunovac. Dodaje da crkva još uvijek nije završena.

– Crkva nema podove, pločice, ništa, dolje je beton. Iznutra je samo ogletana, ima oltar i klupe. Nisam siguran da ima i grijanje. Izvana je sva u blatu, nema uređenog okoliša, parkinga, rasvjete, ništa. Općina već nekoliko godina u proračunu ima stavku koja se odnosi na pomoć župi no, svećenik ne podnosi nikakav zahtjev, nema projekte, ne treba mu novac za ništa, pa ni za završetak te crkve, pa smo mi tu stavku izbrisali. Da je zatražio, mogli smo mu dati oko 30.000 kuna – rekao je Tubanjski.
Smatra kako se ne može reći da su vjernici župe kupili svećeniku automobil koji vozi jer je dobar dio mještana općine zapravo gotovo pa siromašan.

– Kao općina realiziramo mnoge komunalne projekte, povlačimo novac iz EU sredstava, ali su nam stanovnici prosječni radni ljudi, sa osrednjim plaćama ili nikakvim. Imamo dosta zamolbi za isplatom jednokratne pomoći ili socijalne pomoći. Čitavo jedno naselje u Ivanovcu su obitelji koje su socijalni slučaj – dodaje Tubanjski.

Na misama Andrije Vrbanića obično ima malo mladih i djece. Uglavnom ga prate stariji ljudi i oni koji mu daju podršku ma što god učinio. Ostali su prilično ogorčeni duhovnikom, koji je, tvrde, znao odbiti krstiti dijete nevjenčanih supružnika ili tražiti da podmire dugove kako bi im sahranio pokojnika.

https://www.24sata.hr