Vojnici Vojske Srbije defilirali kroz Prijedor, ali i Bratunac

Vojnici Vojske Srbije defilirali su i u subotu u Bratuncu, prilikom obilježavanja godišnjice stradanja Srba u podrinjskom kraju. Manifestacija je okupila sav politički vrh Republike Srpske, piše N1. Nisu imali dopuštenje? Podsjetimo, u nedjelju se pojavila informacija kako su vojnici Vojske Srbije defilirali kroz Prijedor.

 

Kako je član Predsjednišva BiH Željko Komšić potvrdio Vojska Srbije nema dopuštenje Predsjedništva BiH da boravi na teritoriju BiH. Komšić je pozvao da se odmah utvrdi tko je vojnicima susjedne države dozvolio ulazak. “Ministarstvo obrane BiH nije dalo odobrenje za ulazak pripadnika Vojske Srbije na područje BiH”, kazao je za Avaz ministar obrane BiH Zukan Helez. Dodao je kako je zatražio interne provjere unutar Ministarstva obrane da “netko nije nešto uradio na svoju ruku”, a ako se to pokaže točnim, po riječima Heleza, slijede drastične kazne. “Sve ćemo izvesti na čistac. Onaj čija greška eventualno bude utvrđena odgovarat će u skladu sa zakonom”, naveo je Helez.

 

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Dragan Mioković naveo je da vojska Srbije u Prijedoru predstavlja “dokaz teritorijalnih pretenzija Srbije prema BiH”. “Vojska Srbije defilira kroz Prijedor povodom obilježavanja godišnjice bitke na Kozari. Ministarstvo obrane dužno je dati odgovore kako se to dogodilo. Ako je sve u skladu sa zakonima naše zemlje, možemo reći da je njihov boravak u BiH zakonit, ali je li to dovoljno?”, naveo je Mioković.

 

Crveni alarm U bitci na Kozari, kako je naveo Mioković, sudjelovali su antifašisti iz svih dijelova bivše države, a najviše je stradao goloruki narod, pretežno srpski. “S obzirom na tu činjenicu, ali i činjenicu da sve vojske u regiji kažu da baštine tradiciju antifašizma, Vojska Srbije nema ništa veće moralno pravo od bilo koje druge vojske u regiji da obilježava bitku na Kozari. To bi bilo isto kao kad bi Oružane snage BiH defilirale kroz Kragujevac povodom godišnjice streljanja kragujevačkih učenika u Drugom svjetskom ratu”, kazao je Mioković te dodao:

 

“Dakle, moralno pravo glasi: ili dopustiti svim vojskama u regiji da obilježavaju sve događaje u vezi s tradicijom antifašizma ili omogućiti samo vojsci one zemlje na čijoj se teritoriji događaj i dogodio da ga obilježava. U konkretnom slučaju, ovo je pokušaj Srbije da uspostavi monopol nad antifašističkom tradicijom na ovim prostorima, a ono što je još opasnije jest izraz teritorijalne pretenzije na BiH i to od zemlje koja je jedina na svijetu osuđena za nesprečavanje genocida i to genocida počinjenog nedaleko od mjesta po kojem sad njena vojska defilira”, istaknuo je Mioković.

 

Kako je dodao, šutnja međunarodne zajednice tim povodom zabrinjava, a na nama je da nivo opreza dignemo još više, priopćeno je iz Naše stranke. Kluba SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (PD PSBiH) pozvalo je Predsjedništvo BiH da održi hitnu sjednicu na kojoj će biti prisutni i ministar obrane BiH i ministar vanjskih poslova, na kojoj će definirati nužne mjere za zaštitu teritorijalnog integriteta BiH i zatražiti reakciju OHR-a, EUFOR-a i NATO-a na sprječavanju “aktivnosti Republike Srbije koje krše Daytonski mirovni sporazum”. Ipak se znalo Prema informacijama “Avaza”, o dolasku pripadnika Vojske Srbije upoznata je Granična policija, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH, ali i navodno, Ministarstvo vanjskih poslova BiH (MVP) – protokolarno, bez bilo kakvog odobrenja.

 

Vlasti Republike Srbije bh. institucijama najavile su ulazak kadeta Vojne akademije Vojske Republike Srbije, a u sklopu obilježavanja Bitke na Kozari. Pripadnici Vojske Srbije, međutim, osim Prijedora u subotu su bili i u Bratuncu.

Bljesak.info