Vozači u HBŽ-u do jeseni će plaćati manje kazne za prometne prekršaje

policija

Iako je stupio na snagu 15. veljače, Zakon o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH još uvijek se ne primjenjuje u svim županijama u Federaciji BiH, piše Večernji list BiH. Prema tumačenju nadležnih, županijski zakon ima prednost nad državnim sve dok njihove vlade i skupštine ne kažu drugačije. I dok je većina županija svoje zakone prije nekoliko mjeseci uskladila s državnim, Zapadnohercegovačka je to učinila prije petnaestak dana, a HBŽ to još nije učinio.

U HBŽ-u je postupak izmjena u tijeku, a vozači oštrije kazne mogu očekivati najesen. U proceduri Vlada HBŽ-a utvrdila je nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama u Hercegbosanskoj županiji koji je upućen u proceduru Skupštine Hercegbosanske županije.

– Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama u Hercegbosanskoj županiji je već u sljedeći ponedjeljak na prvom čitanju na Skupštini županije. Krajem kolovoza nacrt zakona bi trebao biti na Vladi i potom krajem kolovoza ili početkom rujna prijedlog zakona bi trebao biti na Skupštini u prvom i drugom čitanju. – Ovisno o dinamici rada Skupštine, vjerujem da bi zakon mogao biti u primjeni krajem rujna ili početkom listopada. U listopadu svakako. Moje procjene su da bi se procedura oko izmjena trebala završiti u prvih desetak dana rujna – kazao je za Večernjak Darinko Mihaljević, ministar unutarnjih poslova HBŽ-a. ZHŽ donio novi zakon Skupština ZHŽ-a je 14. srpnja usvojila izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama ZHŽ-a.

Izmjene i dopune zakona sadrže šezdeset i osam članaka u cilju usklađivanja postojećeg Zakona o sigurnosti prometa na cestama ZHŽ-a sa Zakonom o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH.

 

Najznačajnije izmjene i dopune odnose se u djelu kaznenih odredbi gdje je došlo do povećanja novčanih kazni i zaštitnih mjera za pojedine prekršaje, i to za količine alkohola u krvi iznad 1,5 g/kg, upravljanje prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilom, vozača koji sudjeluje u prometu vozilom koje nije registrirano, vozača koji odbija obaviti ispitivanje pomoću odgovarajućih sredstava i uređaja, vozača koji sudjeluje u prometu za vrijeme izrečene zaštitne mjere, vozača koji koristi mobilni uređaj za vrijeme upravljanja motornim vozilom, vozača koji ne koristi sigurnosni pojas, vozače motocikla koji ne koriste zaštitnu kacigu i dr. I dok vozači diljem zemlje već gotovo pola godine za korištenje mobitela ili drugih audio i videouređaja plaćaju od 100 do 300 KM, nevezanje sigurnosnoga pojasa za vozača i sve putnike u vozilu od 100 do 300 KM, prijevoz djeteta mlađeg od 12 godina na prednjem sjedalu od 400 do 1000 KM, prekoračenje brzine veće od 30 km/h od 400 do 1000 KM, veće od 20 do 30 km/h od 100 do 300 KM, veće od 10 do 20 km/h 50 KM, vozači koji voze cestama u HBŽ-u tako visoke kazne neće plaćati do listopada.

www.vecernji.ba