Vozači u BiH konačno će biti oslobođeni dugih procedura registracije vozila

Vozači u Bosni i Hercegovini uskoro će konačno biti oslobođeni složenih administrativnih zapreka prilikom registracije vozila s obzirom na to da Ministarstvo prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine priprema novi pravilnik o registracijama koji je sada u formi nacrta.

Kako doznaje Klix.ba, cilj nadležnog državnog ministarstva jeste osloboditi vozače dugotrajnih procedura koje su neprihvatljive u 2019. godini. Plaćati 13 uplatnica i odlaziti na nekoliko adresa radi produženja registracije vozila (što radi osiguravajuća kuća ili sam vlasnik vozila) možda se moglo tolerirati prije deset ili dvadeset godina, ali ne i danas, ističu iz ministarstva.

Pojednostavljene procedure za registraciju podrazumijevale bi popunjavanje samo jednog obrasca prilikom prve registracije vozila. Pokretanje postupka registracije potom bi vršio nadležni organ na osnovu zaprimljenog zahtjeva vlasnika vozila ili zakonskog zastupnika. Vozači bi uz popunjeni obrazac trebali priložiti i druge dokumente poput dokaza o vlasništvu nad vozilom, dokaza o identitetu vlasnika vozila, dokaza o postupku homologacije, police osiguranja…

Međutim, velike i korisne promjene uslijedile bi za vozače koji produžuju registraciju. “Želimo omogućiti građaninu koji dođe na tehnički pregled vozila, ukoliko nije mijenjao vlasništvo nad vozilom, i ako je vozilo tehnički ispravno, da može proceduru produženja registracije završiti na tehničkom pregledu. Cilj je da se sklonimo od administrativnih procedura. Stoga tražimo da ministarstva unutarnjih poslova ovlaste stanice za tehnički pregled da rade za njih produženja registracije. MUP-ovi ne vide vozila ni prilikom prve registracije, kao ni kod produženja. Primjerice, u Hrvatskoj stanice za tehnički pregled rade i prvu registraciju, kao i svako naredno produženje. U Srbiji se registracija produžava u stanicama za tehnički pregled već godinama. Uzeli smo upravo ono najbolje iz okružja i stavili to u naš pravilnik. Vozači nemaju nijednog razloga da odlaze u MUP prilikom registracije vozila, niti da plaćaju bilo kome da za njih posreduje u toj proceduri.

Stanice tehničkog pregleda trebaju im nalijepiti novu stiker naljepnicu te ih upisati u bazu da su i dalje registrirani”, pojasnili su iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH. U tom smislu, MUP-ovi bi morali osmisliti sustav plaćanja koji će vozače osloboditi raznih uplatnica. Kako kažu iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH, na taj način građani bi mogli registrirati vozila za 20-25 minuta. U nacrtu novog pravilnika navodi se: “Organ nadležan za registraciju može rješenjem ovlastiti pravnu osobu ovlaštenu za vršenje tehničkog pregleda vozila da izdaje stiker naljepnice za vozila koja su upisana u bazu podataka o registriranim vozilima.

Za izdavanje stiker naljepnice se može ovlastiti pravna osoba ovlaštena za vršenje tehničkog pregleda vozila”. Novim pravilnikom bilo bi uređeno i da bivši vlasnici vozila mogu u svom osiguravajućem društvu vratiti novac od preostale police osiguranja. Također, vozila kojima osiguranja isplate štetu nakon sudjelovanja u prometrnoj nesreći morat će odlaziti na tehnički pregled kako bi se utvrdilo mogu li sudjelovati u prometu nakon popravka. Iz Ministarstva prometa i komunikacija govore kako bi se umjesto potvrde o vlasništvu i registraciji, koju danas imamo u papirnatom obliku, izdavale pametne kartice.

“Potvrda o registraciji i vlasništvu plave je boje pravokutnog oblika. Izrađuje se u formi inteligentne kartice dizajnirane u formatu ID-1, višeslojnom tehnologijom od polikarbonatnog materijala s ugrađenim čipom u skladu sa standardima za identifikacijske kartice s integriranim kolom, sa zaštitnim elementima na obrascu: mikrotisak, OVI, guilloche linije, iris tisak, UV tisak, UV niti, kinegram i MLI (Multiple laser image) zona. U čip Potvrde o registraciji i vlasništvu podaci se unose na način koji omogućava čitanje podataka čitačima identifikacijskih kartica kao što su čitači tahografskih kartica”, navodi se u Nacrtu pravilnika o registraciji vozila.

Ovaj nacrt dostavljen je na mišljenje svim nadležnim organima za registriranje vozila u BiH. Nakon što se prikupe sva mišljenja uslijedit će formiranje prijedloga pravilnika o registraciji vozila, a nakon toga i njegovo usvajanje.

www.vecernji.ba