Vrhunac Livanjskog kulturnog ljeta / Livanjka, Merima Ključo i Matija Dedić nastupom očarali publiku

Merima Ključo na harmonici i Matija Dedić na klaviru, jednosatnim večernjim nastupom u četvrtak, očarali su brojnu livanjsku publiku u kino dvorani. Nastup je priređen u sklopu manifestacije Livanjsko kulturno ljeto.

Kraj koncerta publika je dočekala na nogama uz snažan aplauz za sve kompozicije koje su vrhunski izveli, što i ne čudi, ako se zna da je Livanjka, Merima, svjetski poznata harmonikašica, a Matija sin Arsena i Gabi Novak od kojih je imao što naučiti. Njihovi nastupi posvećeni su Livanjskom kulturnom ljetu, ali, kako su kazali, i njihovim roditeljima i muzičkim pedagozima koji su zaslužni za njihov glazbeni uspon.

Merima je posljednji put u rodnom Livnu nastupala ratne 1993.godine na Bajramskoj priredbi, pod granatama, kad je dvorana također bila krcata.

-Zahvaljujem se svima koji su zaslužni za moj uspjeh i ovom prilikom pozdravljam mog kolegu iz sarajevske Srednje muzičke škole, Mladena Jelavića, koji je tu među nama i koji radi odličan posao sa livanjskim harmonikašima. Ovaj koncert posvećujem nedavno preminuloj susjedi Mariji Maksić-Popović kojoj je na današnji dan rođendan, kad i njenoj unuci Vildani“, rekla je Ključo na početku nastupa koji je započeo kompozicijom Potraži me u predgrađu, da bi uslijedile kompozicije Kradem ti se u večeri, Što te nema, Tamo gdje putujem, Mujo…, neke Arsenove i kompozicije nedavno preminulog Olivera Dragojevića, kojeg su se prisjetili, pa sefardske i bugarske, a posebno je bilo žestoko u dvorani kad su na harmonici i klaviru maestralno izveli modernu varijaciju pjesme Moj dilbere…

Prilog:slike uz temu (foto A.Kamber)