Vukadin: Narod drumom, Borjana i Dragan šumom

Ovih dana svi Hrvati na svakom kraju kugle zemaljske se sjećaju, pale svijeće i mole se za žrtve Vukovara i Škabrnje.

Molitva i paljenje svijeća na duvanjskom Trgu dr. Franje Tuđmana, svake godine na 17. dan mjeseca studenog, pridmrak, bila je i ostala ljudska obveza duvanjskih vjernika, narodu bliskih fratara, političara, branitelja, djece i učiteljica.

Bilo je tako svake godine sve do ove.

Na ovaj sveti dan ispred Tuđmanova spomenika sviće su palile dvi grupe: na jednoj strani hrvatski narod kao i do sada, u velikom broju i zajedno (prva fotografija), i mala grupica duvanjskih hadezeovaca, predvođena svojom livanjskom gazdaricom na drugoj strani (druga fotografija).

Dok se narod molio ispred Tuđmanovog spomenika, mala grupica vjernih sluga je u skrivenom ćošku Lazina restorana, odmah iza autobusnog kolodvora, tako reći iza Tuđmanovih leđa, čekala da im gazdarica da znak da je narod uzmakao i da sad nastupa njihovih 30 minuta.

Čim je narod završio molitvu i razišao se domovima mala grupica je osvijetljena morem prethodno zapaljenih svijeća poput partizana zauzela dvanaest mjesta ispred Franjinog spomenika.

Mudar potez, rekli bismo, jer na slikama će se pričinjati da se radi o velebnoj molitvi koju je organizirao taj mali samodopadni tim, koji umjesto zajedništva u ovim trenutcima robuje svojoj vlastitoj ograničenosti i livanjskoj gazdarici bez ukusa i mjere.

Umjesto da budu s narodom, da barem u ovom trenutku zaborave svoje uskopartijske i osobne interese, duvanjski hadezeovci su i ovim smiješnim činom pokazali da im je ego veći od svake žrtve za slobodu i da su opsjednuti svojom nepostojećom veličinom, te da im niti ovi sveti dani nisu poticaj da konačno postanu dio naroda.

Umjesto da budu s narodom, da prebrode stranačke razlike i pokažu da su prije svega  Hrvati, oni svoga predsjednika vodaju po Duvnu pokazujući mu duvanjska sela i svoje Potemkinove uspjehe.

Sukladno onoj pjesmi hrvatskog pjevača Bareta, u kojoj se pita gdje je nestao čovjek, oni su se možda pitali gdje je nestao narod, a ja bih rekao da narod nije nestao, nego narod ide drumom, a oni, k’o partizani nekad, šumom.

Vinko Vukadin

Poslovno trgovački centar Metropolis Livno

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply