Washington Post: Ukrajinski gubici su ogromni, brojke skrivaju i od saveznika

Kvaliteta ukrajinske vojske, koja se nekoć smatrala značajnom prednošću u odnosu na Rusiju, degradirana je tijekom godinu dana gubitaka.

Zbog toga mnogi najiskusniji borci više nisu na bojišnici, što je navelo neke ukrajinske dužnosnike da dovedu u pitanje spremnost Kijeva da pokrene dugo očekivanu proljetnu ofenzivu, piše Washington Post u velikoj analizi situacije na bojištu.

Američki i europski dužnosnici procijenili su da je čak 120.000 ukrajinskih vojnika ubijeno ili ranjeno od početka ruske invazije u veljači prošle godine, u usporedbi s oko 200.000 na ruskoj strani, koja ima mnogo veću vojsku i otprilike tri puta veći broj stanovnika za novačenje vojnih obveznika. Ukrajina taji svoje brojke žrtava, čak i od svojih najvjernijih zapadnih saveznika.

Statistiku na stranu, priljev neiskusnih novaka, koji su dovedeni da popune gubitke, promijenio je profil ukrajinskih snaga, koje također pate od manjka streljiva, ponajprije topničkih i minobacačkih granata, piše The Washington Post.

“Najvrjednija stvar u ratu je borbeno iskustvo. Vojnik koji je preživio šest mjeseci borbe i vojnik koji je došao s poligona dva su različita vojnika. To je nebo i zemlja”, rekao je zapovjednik bojne u 46. zračno-jurišnoj brigadi, koji se identificirao samo svojim ratnim imenom Kupol, u skladu s ukrajinskim vojnim protokolom.

“Malo je vojnika s borbenim iskustvom. Nažalost, svi su već mrtvi ili ranjeni”, dodao je Kupol.

Pesimizam od prvih linija do Kijeva

Takve sumorne procjene proširile su opipljiv, iako uglavnom neizgovoren pesimizam od prvih linija do Kijeva.

Nesposobnost Ukrajine da izvede toliko očekivanu protuofenzivu potaknula bi nove kritike da su Sjedinjene Američke Države i njihovi europski saveznici predugo čekali, sve dok snaga već nije okopnjela, da pojačaju programe obuke i osiguraju oklopna borbena vozila, uključujući tenkove Bradley i Leopard.

Situacija na bojnom polju sada možda ne daje potpunu sliku ukrajinskih snaga jer Kijev odvojeno obučava trupe za nadolazeću protuofenzivu i namjerno ih ne šalje u trenutne borbe, kao što je obrana Bahmuta, rekao je jedan američki dužnosnik.

Andrij Jermak, šef ureda ukrajinskog predsjednika, kaže da stanje ukrajinskih snaga ne umanjuje njegov optimizam u pogledu nadolazeće protuofenzive. “Ne mislim da smo iscrpili svoj potencijal. Mislim da u svakom ratu dođe vrijeme da morate pripremiti nove kadrove, što se upravo događa”, rekao je Jermak.

Situacija na ruskoj strani je još gora

A na ruskoj strani situacija je možda još gora. Tijekom sastanka NATO-a u veljači ministar obrane Ujedinjenog Kraljevstva Ben Wallace rekao je da je 97 posto ruske vojske već raspoređeno u Ukrajini i da Moskva trpi razine iscrpljenosti iz Prvog svjetskog rata.

Kupol je rekao kako se nada da će Washington osigurati bolju obuku za ukrajinske snage i da će ukrajinske trupe koje se čuvaju za nadolazeću protuofenzivu imati više uspjeha od neiskusnih vojnika koji sada drže front pod njegovim zapovjedništvom.

“Uvijek se vjeruje u čudo. Ili će to biti masakr ili će to biti profesionalna protuofenziva. Postoje dvije mogućnosti. Bit će protuofenziva u svakom slučaju”, rekao je Kupol.

Ostaje neizvjesno koliko će povećana zapadna vojna pomoć i obuka preokrenuti ravnotežu u takvoj proljetnoj ofenzivi, s obzirom na ožiljke iscrpljivanja koji se počinju pokazivati. Jedan visoki dužnosnik ukrajinske vlade nazvao je broj tenkova koje je Zapad obećao simboličnim. Drugi su dužnosnici privatno izražavali pesimizam da će oprema stići na bojno polje na vrijeme.

“Volio bih vjerovati u našu veliku protuofenzivu, ali pitam se – čime?” 

“Ako imate više resursa, aktivnije napadate. Ako imate manje resursa, više se branite. Zato, ako mene pitate, ne vjerujem u našu veliku protuofenzivu. Volio bih vjerovati u to, ali gledam resurse i pitam se – čime? Možda ćemo imati neke lokalizirane proboje”, rekao je ukrajinski dužnosnik te nastavio:

“Nemamo ljude ni oružje. A znate kakav je omjer? Kada ste u ofenzivi, gubite dvostruko ili trostruko više ljudi. Ne možemo si priuštiti da izgubimo toliko ljudi.”

Takva analiza daleko je manje optimistična od javnih izjava ukrajinskog političkog i vojnog vodstva. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski opisao je 2023. kao “godinu pobjede” za Ukrajinu. Njegov šef vojne obavještajne službe Kirilo Budanov govorio je o mogućnosti da Ukrajinci ovog ljeta provedu odmor na Krimu, poluotoku koji je Rusija nezakonito anektirala od Ukrajine prije devet godina.