Za 10 godina BiH bi moglo nedostajati 270 tisuća radnika, država je zrela za “restart”

BiH je trenutačno na povijesnom minimumu nezaposlenosti, koja sada iznosi 435 tisuća i 260 osoba. Prvi čovjek Agencije za rad i zapošljavanje u BiH Muamer Bandić svjestan je da je nezaposlenost i dalje velika te je istaknuo kako problem nezaposlenosti ne mogu rješavati samo više razine vlasti, već je potrebno uspostaviti suradnju između javnih službi za zapošljavanje i lokalnih zajednica te uključiti poslodavce i obrazovne institucije u proces, što ranijih godina, nažalost, nije tako funkcioniralo, piše Večernji list BiH.

Zapošljavanje neiskusnih U ovoj rekordnoj nezaposlenosti treba obratiti pozornost kako je do nje došlo i fokusirati se na odlaske jer su oni, nažalost, jedan od najvećih razloga zbog čega je smanjena nezaposlenost u BiH i zbog čega je došlo do nekog minimalnog povećanja plaća u posljednjih godinu i pol dana od 100 do 300 KM u privatnim poduzećima, što i dalje nije dovoljno da bi se ovdje ostajalo.

Naime, tvrtke su u situaciji da više nemaju izbora i zapošljavaju sve koji se ponude, pa i one koje možda ranije ne bi zaposlili zbog neiskustva. Onda se daje prilika radnicima da steknu određeno iskustvo i ispraksiraju se u poslu. Također, proradila je svijest i da dobrog radnika treba platiti, što razvijene zemlje i čine. Međutim, sve je to mala utjeha kad se u obzir uzme koliko je kvalitetnih ljudi ova zemlja izgubila u posljednjih nekoliko godina, s tim da nema nekih naznaka da će odlasci iz ove zemlje prestati.

O rekordnoj nezaposlenosti govorio je posljednjih dana i poznati bh. makroekonomski analitičar Faruk Hadžić. Popunjavanje radnih mjesta – Nezaposlenost nam se smanjuje usred nekoliko čimbenika, a to su iseljavanje radno sposobnog stanovništva i povećanje broja umirovljenika. Od ukupnog broja zaposlenih, onih između 50 i 60 godina je 34,1 posto ili oko 270.000 osoba. Sad to stavite u kontekst da će oni za relativno kratko vrijeme, 5 do 10 godina, ići u mirovinu, a da nećemo imati mladih da bar popune njihova mjesta – priopćio je, između ostalog, Hadžić.

Istaknuo je da razloga za slavlje nema. – Ako uzmemo kompletno objavljene podatke i uzmemo u obzir koliko nas je sada u državi, koliko imamo nezaposlenih i demografska kretanja, ne da ne trebamo slaviti, nego trebamo plakati i zabrinuti se. U idućih pet godina dolazi 80.000 umirovljenika. Oni će otići iz kategorije radne snage, dijelom iz zaposlenih, dijelom iz nezaposlenih… Ozbiljno podcjenjujemo problem iseljavanja. Mislim da smo zreli za jedan “restart” društva, ekonomije, države, a pitanje je samo tko će pokrenuti zemlju s dna kada svi odoše – istaknuo je Hadžić.

Jelenko Ilić iz Udruge poslodavaca Distrikta Brčko predlaže da se plaće radnicima koji imaju 550 maraka mjesečno hitno povećaju, minimalno na 1000 maraka. – Mislim da će se poslodavci morati odreći većeg dijela dobiti koju su uzimali na račun radnika, sada u korist tih radnika – istaknuo je, između ostalog, Ilić. Čitava BiH je, nažalost, u sličnom problemu i priča o rekordnoj nezaposlenosti, koliko god zvučala lijepo, u biti nije realna, a kako bi to postala, potrebne su puno konkretnije mjere svih važnih aktera u društvu.•

www.vecernji.ba