ZA DIREKTORA NIJE ŽELIO GLASATI NI MINISTAR KOJI GA IMENUJE: To je SDA kadar, radite što hoćete

SARAJEVO – S jučerašnje sjednice Vlade Federacije Bosne i Hercegovine skinut je prijedlog o davanju suglasnosti za imenovanje Ahmeta Baljića za direktora Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Šta više, resorni ministar predložio je poništenje i raspisivanje novog konkursa za izbor direktora.

Ministar rada i socijalne politike Federacije BiH Vesko Drljača uputio je Vladi Federacije BiH, nakon završne konkursne procedure, Prijedlog odluke o davanju suglasnosti za imenovanje direktora Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

U tom dokumentu navedeno je da je stari saziv Upravnog odbora Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom dana 26. marta 2019. godine zatražio da se Ahmet Baljić imenuje za direktora s čim se 20. septembra 2019. godine složio i novoizabrani Upravni odbor.

Posebno je zanimljivo što je Drljača, vidno nezadovoljan ranijim radom Baljića, federalnim ministrima otvoreno rekao kako njemu ne pada napamet podržati njegov izbor, uprkos tome što je formalni predlagač tačke dnevnog reda, te da će on prilikom glasanja biti suzdržan.

Svoju suzdržanost opravdao je time da Ahmet Baljić nema nikakve veze s SBB-om, odnosno da je riječ o kandidatu SDA. Drljača je federalnim ministrima iz reda SDA i HDZ-a poručio da slobodno izglasaju Bajića za direktora ukoliko to žele, ali da on nema namjeru učestvovati u tome.

Problem se javio i među samim članovima Vlade Federacije BiH iz reda SDA koji nisu nakloni tome da Baljića, koji je u proteklom periodu bio u centru brojnih afera, ponovo izaberu za direktora Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

U političkim krugovima, opće poznata je informacija da postavljenje Baljića na poziciju direktora potencira zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i dojučerašnji potpredsjednik SDA Edin Mušić. U proteklom periodu mediji su Baljića prozivali zbog zapošljavanja supruga funkcionera i rođaka političara u Fond, bahato trošenje sredstava, dodjelu novca kadrovima povezanim s političkim strankama i brojnim drugim malverzacijama.

Vjerovatno svjestan svih tih činjenica Drljača je u dokumentu dostavio i pismenu napomenu u kojoj je ministre informisao da je presudom Općinskog suda u Sarajevu od 30. januara 2018. godine utvrđena ništavnom odluka Upravnog odbora o imenovanju Baljića (nije ispunjavao tražene uslove u pogledu rukovodnog staža), te da je u toku žalbeni po žalbi Baljića sa neizvjesnim završetkom-

“U međuvremenu, kroz provođenje procedure upravnog nadzora, kao i redovnog stručnog nadzora nad radom Fonda od ministarstva uočene su određene indicije da postoji mogućnost riskantnih procedura koje se provode prilikom dodjele sredstava novčanog stimulansa za zapošljavanja osoba s invaliditetom. Također, i ovu proceduru izbora je započeo raniji saziv Upravnog odbora, u vrijeme kada mu je redovni mandat već davno bio istekao. Sve su to razlozi što smatramo da u Fondu treba imenovati v.d. direktora iz reda uposlenika i zadužiti Upravni odbor da provede novi konkurs za izbor direktora, a postojeći konkurs poništi”, napisao je Drljača.

Autor: Klix.ba