‘Za Dodika i Čovića bilo bi krajnje vrijeme da Srbe i Hrvate ne tretiraju kao stoku’

Komšić je pozvao Dodika i Čovića da prestanu “Srbe i Hrvate tretirati kao stoku”, za koju misle da je mogu uvoditi i izvoditi iz države Bosne i Hercegovine.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić reagirao je na najavu Milorada Dodika o izradi deklaracije HDZ-a i SNSD-a o izlasku dva naroda iz BiH, ukoliko se i dalje na bazi presuda Evropskog suda za ljudska prava bude dovodio u pitanje princip “konstitutivnosti naroda” i bude zahtjevalo građansko uređenje BiH.

Kako je kazao Komšić, implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava neminovno vode ka definisanju Bosne i Hercegovine kao građanske države.

“Naše zalaganje za Bosnu i Hercegovinu kao građansku državu u potpunosti je u korelaciji sa tim presudama. To što se te presude ne sviđaju Dodiku i Čoviću, jer oni imaju drugačije vizije, nije naš nego njihov problem, i oni nemaju problem sa nama nego sa evropskim i civilizacijskim vrijednostima. Njihove eventualne deklaracije nikoga ne obavezuju na bilo šta, niti su oni ekskluzivni predstavnici Srba i Hrvata”, poručio je član Predsejdništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Komšić je pozvao Dodika i Čovića da prestanu “Srbe i Hrvate tretirati kao stoku”, za koju misle da je mogu uvoditi i izvoditi iz države Bosne i Hercegovine.

“Posljednji put kada su neki imali iluzije da se narodi mogu izvoditi iz države u državu, cijela stvar se završila tragično. Žalosno je i da su 25. godina poslije Dodik i Čović zagovarači takvih politika”, zaključio je Komšić.

Podsjećamo, Dodik je u intervjuu za “Večernji list” rekao da je “pogubna varijanta i podvala koju Bošnjaci guraju Srbima i Hrvatima o građanskoj državi, jer toga nikada na ovim prostorima nije moglo da bude”.

“Stranka Alije i Bakira Izetbegovića zauzima se za građansko uređenje. Ne razumijem kome oni to mogu da podvale. S druge strane, Hrvati i Srbi insistiraju na konstitutivnosti naroda i paritetu iz Dejtona, dok se drugačije ne dogovorimo. Sada imate jedan narod koji želi realizaciju građanske priče, a druga dva naroda to ne žele, to su Srbi i Hrvati”, izjavio je Dodik.

Ako se na tome bude insistiralo, dodao je Dodik, vjerovatno će predstavnici ta dva naroda donijeti zajedničku deklaraciju i tražiti da izađu iz BiH jer im se osporavaju prava zagaranovana Ustavom i Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Autor: dnevno.ba

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply