Za njemačke deterdžente bh. građanke spremne dati dvostruko više novca

Analiza kvalitete 26 istih proizvoda koji se nalaze na hrvatskom i njemačkom tržištu pokazala je kako je više od polovine proizvoda na hrvatskom tržištu lošije kvalitete, ali i značajno skuplje nego na njemačkom tržištu. Kakvo je stanje s kvalitetom u BiH, može se samo nagađati jer analize nitko nije ni provodio. Jedan broj bh. građana upravo je u tome vidio dobru priliku i način kako zaraditi na toliko cijenjenim njemačkim proizvodima, piše Večernji list BiH.

Šarolika ponuda Internetski oglasnici i društvene mreže sve više obiluju oglasima u kojima se nude različiti higijenski, ali i prehrambeni proizvodi podrijetlom iz Njemačke, a u posljednje vrijeme sve je više odjeće i obuće, kako brendova koji se prodaju na bh. tržištu tako i onih koji još nisu stigli u BiH. Prodaja tih proizvoda cvjeta unatoč činjenici da su, primjerice, deterdženti znatno skuplji od onih istog brenda na policama domaćih trgovina. Mišljenja građana su podijeljena pa, dok jedni smatraju da su cijene tih proizvoda nerealno visoke, drugi pak tvrde kako za nekoliko maraka više dobiju kvalitetniji proizvod. Neki od internetskih prodavača njemačkih proizvoda deterdžent prodaju i po kilogramu. – Imamo jednu ženu koja donosi deterdžent iz Njemačke, jednom u 15 dana, pa odemo do nje i kupujemo po tri kilograma, izvaže nam iz velike kutije.

Taj deterdžent je puno bolji, odnosno bolje se rublje opere nego ovim kod nas. Navikli smo na njega – govori gospođa koja je među stalnim kupcima takvih proizvoda. Uz deterdžent za rublje, među najprodavanijim proizvodima je i Nutella, a cijena njemačke kreće se od 8 do 10 KM za 750 grama odnosno od 10 do 12 KM za kg Nutelle, ovisno o gradu odnosno samom prodavaču. Uz to, velika je ponuda različitih slatkiša, od gumenih bombona do Nutelle i keksa, a u ponudi su i razne higijenske potrepštine koje su ponekad čak i jeftinije nego u domaćim trgovinama. – Nastojim što više proizvoda koje koristim nabaviti od prodavača njemačke robe jer se osjeti razlika u cijeni. Osim deterdženta za rublje, koji je skuplji nego u trgovinama, za ostale proizvode mi se čini da su jeftiniji, a uz to je moguće nabaviti nove proizvode koji još nisu stigli na naše tržište – kaže jedna Mostarka.

Pustoše njemačke trgovine Koliko je ovaj oblik preprodaje uzeo maha, govori i informacija kako su u njemačkim trgovinama počeli ograničavati broj kupljenih pakiranja, primjerice Nutelle, na akcijama kad je cijena niža i za više od eura po komadu. – Koliko naši ljudi u trgovinama kupuju proizvode za preprodaju postalo je zaista nevjerojatno, doslovno pune velike torbe jednog artikla. Kako bi njihovi građani mogli kupiti neke od proizvoda za higijenu ili prehranu, Nijemci su počeli uvoditi ograničenje na broj kupljenih artikala na akciji pa oni koji se bave preprodajom mole sve svoje poznanike tamo da u njihovo ime izvrše kupnju kako bi pribavili što veće količine – ispričao nam je Mostarac na privremenom radu u Njemačkoj.•

www.vecernji.ba