Za ovo radno mjesto plaćaju više od 3.000 eura, ali ne mogu pronaći radnike

Ako izračunate prosječni prihod na punom radnom vremenu, dobivate bruto satnicu od oko 21 euro

Vrtići se već nekoliko godina susreću sa sve većim nedostatkom kvalificiranih radnika. Satnica od 21 euro često nije dovoljna kako bi zadržala radnike u ovom sektoru. Djelatnici su često iscrpljeni i pod pritiskom zbog čega često odlaze na bolovanje, piše Fenix magazin.

Sindikat Verdi je naveo kako u vrtićima nedostaje 172.782 kvalificiranih radnika. Osim toga navode i kako nedostaje 383.600 mjesta u vrtićima za najmlađe. Preciznije, u zapadnoj Njemačkoj nedostaje 362.400 mjesta u vrtićima, a u istočnoj Njemačkoj i 21.200. Do ovih podataka je došla Zaklada Bertelsmann.

Kako navodi Sindikat, broj osoblja u svim vrtićima je sve manji. Zaposleni u vrtićima češće obolijevaju, izostaju dugo s posla zbog pritiska ili potpuno napuštaju posao. Prema studiji koju je proveo DAK, 97 posto zaposlenika u vrtićima pogođeno je nedostatkom osoblja.

Ako izračunate prosječni prihod na punom radnom vremenu, dobivate bruto satnicu od oko 21 euro. Prosječna primanja odgajatelja s punim radnim vremenom u Njemačkoj iznose 3.401 euro bruto na mjesec.

Večernji.ba