ZA ŠTO SE PLAĆAJU MARKICE Iz Zavoda tvrde da se s njima pokrivaju 134 usluge. Neke od njih uopće nisu dostupne

Zavodu za zdravstveno osiguranje Hercegovačko-neretvanske županije svake godine se uplaćuje 20 KM za markicu po osobi kako bi se izbjegla participacija za pojedinačne zdravstvene usluge, no izgleda da to u praksi i nije baš točno jer se na popisu od njih 134 nalaze neke koje nije uopće moguće koristiti u županijskim bolnicama ili Domovima zdravlja.

S popisa od navodno 134 usluge koje se ne plaćaju nalaze se inseminacija i sklerozacija vena.

Sklerozacija je postupak uklanjanja površinskih proširenih vena, odnosno varikoziteta. Sklerozacija vena je UGFS metoda liječenja vena koja se bazira na ubrizgavanju pjene u oboljelu venu pod kontrolom ultrazvuka što rezultira zatvaranjem vene. Ova metoda je pravi je hit u Americi i zapadnoj Europi, a, unatrag nekoliko godina, i u jugoistočnoj Europi. Metoda kod nas nije pretjerano popularna zbog nedostupnosti, a i gdje je dostupna uglavnom je preskupa za pacijente. Kako saznajemo sklerozacija vena u privatnim poliklinikama može koštati nekoliko tisuća maraka (ovisno o težini zahvata i proširenosti vena koje bi trebalo liječiti. Ova usluga nije dostupna u SKB Mostar pacijentima, kao ni ostalim medicinskim centrima za koje je Zavod za zdravstveno osiguranje naveo da pokriva.

Inseminacija je jedna od metoda liječenja neplodnosti koja podrazumijeva ubacivanje laboratorijski obrađenog sjemena u maternicu žene, ali točno u vrijeme ovulacije. Na ovaj način se višestruko povećavaju šanse za trudnoću kod mlađih žena koje imaju prohodne jajovode, a neredovne menstruacije, a s partnerom čiji je spermogram uredan. U očekivano vrijeme ovulacije sperma koja je obrađena, isprana i koncentrirana ubrizgava se direktno u maternicu da bi se oplodilo oslobođeno jajašce ili više njih. Kao i sklerozaciju vena, na inseminaciju pacijenti/korisnici pod okriljem ZZO-a HNŽ ne mogu nigdje računati.

‘Tradicija’ lijepljenja markica, a sad produžavanje u digitalnom obliku postoji već sedamnaest godina.

Iz Zavoda navode da je zadnji dan redovite distribucije premije osiguranja za 2023. zapravo 28. 2. 2023. godine (utorak), što znači da je preostalo nešto više od mjesec dana za sve one osiguranike koji žele, a još nisu stigli pribaviti godišnju premiju osiguranja.

Osiguranici koji ne pribave premiju osiguranja do 28. 2. 2023. plaćaju participaciju za pružene usluge zdravstvene zaštite u ugovornim zdravstvenim ustanovama.

Popis svih usluga ZZO-a HNŽ možete vidjeti OVDJE.

Markice su oslobođena djeca do 18 godina i dragovoljni darivatelji krvi koji su, tijekom života, krv darovali deset i više puta pod uvjetom da su u 2022. godini imali najmanje jedno darivanje. Dragovoljni darivatelji krvi koji su krv darivali pedeset (50) i više puta trajno su oslobođeni osobnog sudjelovanja u troškovima zdravstvene zaštite.

Hercegovina.info