Za ulazak u zemlje Europske unije državljani BiH od 2021. godine plaćat će sedam eura

Ako Vijeće EU-a usvoji odluku koja je predviđena dogovorom o europskom sustavu za putne informacije i odobrenja, za tri godine stanovnici BiH, kada prijeđu granicu s RH, morat će izdvojiti sedam eura, odnosno oko 14 KM.

Naime, građani trećih zemalja koje su oslobođene plaćanja viza, među kojima su i državljani BiH, plaćat će od 2021. sedam eura odobrenje za ulazak u Schengen, predviđeno je spomenutim dogovorom o europskom sustavu za putne informacije i odobrenja, koji su potvrdili predstavnici zemalja članica EU-a.

– Riječ je o još jednom važnom koraku u cilju zaštite vanjskih granica EU-a – poručio je bugarski ministar unutarnjih poslova Valentin Radev, prenosi Al Jazeera. Veleposlanici zemalja članica EU-a potvrdili su sporazum postignut između bugarskog predsjedanja EU-a i Europskog parlamenta, koji se odnosi na nova pravila za putovanje građana trećih zemlja u schengenski prostor. – Sustav će se primjenjivati na državljane trećih zemalja koje su oslobođene viznog režima.

Oni će prijavom preko interneta morati dobiti ovlasti za putovanje prije ulaska u Schengen. Za takvu prijavu podnositelj zahtjeva će plaćati naknadu za putovanje u iznosu od sedam eura – naveli su u Europskom vijeću. Podsjetimo, sustav ETIAS je predložila Europska komisija u studenome 2016., a ako se, kako se očekuje, do kraja ove godine dobije suglasnost Europskog parlamenta i Vijeća EU-a, novi sustav trebao bi stupiti na snagu do 2021. godine.

Sustav ETIAS podrazumijeva da svi oni koji ne trebaju vize za ulazak u EU budu provjereni prije nego krenu na put u schengenski prostor te da se svakom tko predstavlja potencijalnu prijetnju i rizik po sigurnost EU može zabraniti ulazak u samu Uniju odnosno zemlje članice Schengena. ETIAS će podrazumijevati da će svaki posjetitelj EU koji ne treba vizu za boravak u Uniji morati prethodno registrirati se preko interneta, ispuniti obrazac za koji će morati platiti sedam eura, a odgovor o odobrenju ulaska u zemlje Schengena te je li njegov zahtjev prihvaćen ili odbijen, trebao bi uslijediti nakon 10-15 minuta, rekao je nakon donošenja ove odluke glavni tajnik Europskog pokreta u BiH Haris Plakalo.
Na pitanje hoće li postojati neki vremenski rokovi za registraciju prije samog posjeta zemljama Schengena, naglasio je kako je definirano da se ta registracija obavi tri dana prije planiranog posjeta EU. Odobrenje bi trebalo vrijediti i tri godine za putovanja i posjete EU. Ovaj sustav jednako će se odnositi na 60 država koje imaju potpisane bezvizne režime za svoje građane s EU.

www.vecernji.ba