Zaboravili ste izvaditi veš nakon pranja? Evo koliko može stajati

Oprana odjeća može ostati preko noći u perilici ili maksimalno do 12 sati, kažu stručnjaci, ali i oni ističu da je najbolje pouzdati se u vlastiti njuh i da prema tome određujete daljnje postupanje.

Koliko vas opere rublje u perilici rublja i ostavi tu mokru odjeću u perilici? Nekad nam se jednostavno dogodi da zaboravimo da smo nešto stavili na pranje i tako prođe dan, dva, a mokra odjeća još uvijek stoji u perilici.

No pitanje je koliko dugo ta odjeća može stajati, a da se ne usmrdi? 

Ako je ovo nešto što vas je oduvijek zanimalo, stručnjakinja s Instituta za tkaninu Whirlpool, Lucinda Ottusch, otkrila je odgovor koji bi vas mogao iznenaditi.

Prema riječima stručnjaka, oprana odjeća se može ostaviti gotovo cijeli dan, između osam i 12 sati, prije nego što se stavi sušiti. S tim se slaže i Martha Stewart koja smatra kako nije nikakav problem ostaviti opranu odjeću preko noći u perilici.

– Rekla bih da je to sasvim u redu. Mislim, ne ostavljajte ga dugo … ne ostavljajte ga tjedan dana. Ako ustanete ujutro i ubacite ga u sušilicu, to je u redu – komentirala je za Today.

Pa kako onda znati je li vaša odjeća predugo stajala i treba li ju ponovno oprati? Vrlo jednostavno. Pomirišite i vjerujte nosu!

– To je jedan od načina da saznate treba li vam odjeću ponovno oprati. Ta plijesan i one bakterije koje počinju rasti na vlažnoj odjeći i okolišu, to nije dobro – rekla je Martha.

Unatoč ovim riječima savjeta, ipak je dobra ideja da svoje rublje stavite sušiti što prije, a ne kasnije, ukoliko ste u mogućnosti, piše Mirror.