Zaboravite čekanje u redu za kupovinu autobusnih karata

Misija mladih entuzijasta i inovatora, rođenih i odraslih u BiH je učiniti putovanje jednostavnijim, transparentnijim i svima pristupačnim preko Vollo onlajn platforme za pretraživanje autobusnih karata na kojoj u samo nekoliko koraka možete pronaći i kupiti najpovoljniju kartu.

Uz onlajn kupovinu, Vollo nudi poređenje prijevoznika, informacije o terminima i dužini putovanja. Takođe, ukucate li na Vollo.net naziv svoje rute očekuju vas informacije o relaciji na kojoj putujete, opremljenosti autobusa na liniji i stajanjima pojedinih prijevoznika.

Suosnivači Marko Jukić i Darko Škulj rođeni su i odrasli u Vitezu, dok je treći suosnivač Igor Pravdić iz Livna. Budući da su dobro upućeni u kaotičnu situaciju na području autobusnog prevoza u BiH, odlučili su doskočiti ovom izazovu i ponuditi nešto novo. Godine obrazovanja i sticanja radnog iskustva učinile su svoje te su kolege s fakulteta danas mlad i inovativan poslovni tim. Inače, i sami zaljubljenici u putovanja trude se doskočiti izazovima na koje su naišli u aspektu ogranizacije prijevoza i kupovine karata.

Marko Jukić je svoju poslovnu avanturu započeo upisom na studij Multimedije na Univerzitetu Sjever. Tijekom studiranja obišao je četredesetak zemalja radeći za Rocket Internet, njemačku internet kompaniju sa sjedištem u Berlinu. Kompanija je fokusirana na investicije i postavljanje internetskih kompanija na globalni nivo pa tako teži digitalizaciji različitih industrija poput onlajn trgovine hrane i namirnica (Foodpanda), proizvoda za domaćinstvo (Braun i Miele) i putovanja. Marko je radio na njihovom projektu preuzimanja servisa Pauza.hr u Hrvatskoj. Nakon što je skupio inostrana iskustva, radeći u Maleziji, Singapuru, Azerbejdžanu i Berlinu vratio se i pokrenuo Vollo. Cijeli projekat je osmislio s kolegama Darkom Škuljem, Igorom Pravdićem te Aleksandrom Ruskim.

Darko je nagrađivani dizajner i stručnjak za izradu digitalnih proizvoda, koji je svoje iskustvo stekao u agencijama Five i Infinum. Tamo je vodio dizajn timove i radio s velikim internacionalnim klijentima kao što su Rosetta Stone, HTC, Whiskas, TEDx i drugi. Igor Pravdić i Aleksandar Ruski mogu se pohvaliti višegodišnjim iskustvom i saradnjom s evropskim i američkim kompanijama na području web developmenta.

“Nismo zaboravili odakle dolazimo, ali znamo gdje idemo. Želimo približiti Bosnu i Hercegovinu infrastrukturi 21. vijeka te olakšati kretanje kako domaćim putnicima, tako i turistima”,  rekao je Marko o prodoru Vollo servisa na domaće tržište.

Trenutno se u Vollo pretraživaču nalazi preko 70.000 linija i 2,2 miliona kombinacija za putovanje autobusom u dvadestak europskih zemalja. Uz pomoć preko 100 partnera, Vollo je autobuskim linijama uspio povezati cijelu Hrvatsku te sjevernu i južnu Evropu. Sada to čini i s prevoznicima u BiH. Ubrzo nakon pokretanja ideje potencijal startup kompanije prepoznao je Grad Zagreb na Zagreb Connect startup konferenciji. Kao nagradu Vollo je dobio 5.000 eura, godinu dana inkubacije u Tehnološkom parku u Zagrebu, te put u Tel Aviv gdje će se povezati s izraleskom startup scenom. Nadalje, Vollo je još u ranoj fazi razvoja proglašen najboljim hrvatskim startupom na CESA (Central European Startup Awards) takmičenju. Nominiran je među 100 najboljih startupa srednjoistočne i južne Evrope na Startup Istanbul Challengeu i ušao je u top 13 startupa na Catch pitch izazovu u Beogradu. Vollo je takođe dobio investiciju predakceleracijskog programa StartUp Factory Zagreb, zajedno s mentorskom i konsultantskom podrškom te pravom na tromjesečno korištenje kancelarijskog prostora.

“Tržište je još uvijek preko 90 odsto tradicionalno. Povezivanjem svih prijevoznika onlajn, putniku se daje mogućnost odabira prijevoza i kombinacija ruta. Prednost su jednostavnost kupovine i onlajn plaćanje. Kvalitetan sadržaj o mjestu u koje se putuje te provjerene preporuke i savjeti doprinijeće da se izdvojimo. Time putniku nudimo kvalitetan izbor i uslugu. Također, nudimo mu i razlog da se ponovno vrati na našu stranicu”, objašnjava Marko.

Vizija Vollo tima sastoji se u pozicioniranju tvrtke na mjesto lidera u prodaji karata svih prijevoznih sredstava u BiH, Hrvatskoj, centralno-istočnoj Europi i šire. Da bi na tom putu uspjeli trenutno se radi na implementaciji linija novih autobusnih prevoznika s kojima je ostvarena suradnja. Paralelno tome, planiraju se načini uvođenja novih oblika prijevoza.

(centralna.ba)