Zabrana pušenja u zatvorenim javnim prostorima u Federaciji BiH

Od 20. svibnja ove godine na snagu stupa Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji BiH.

Zakon je izglasan u ožujku 2022. godine, a predsjednik FBiH Marinko Čavara ga je potpisao 18. svibnja 2022. godine.

“Ovaj zakon počinje se primjenjivati godinu dana od dana stupanja na snagu ovog zakona”, navedeno je. To znači da je kraj svibnja period početka primjene zakona koji je podigao mnogo prašine u bh. društvu, koje je jedno od najgorih na svijetu po konzumaciji duhana.

Jasno je da je i EU pritisnula BiH da se ovaj zakon mora početi primjenjivati jer je zemlja dobila kandidatski status, a mora se suočiti sa svim anomalijama, kao i s ovim zbog kojeg je smrtnost izuzetno velika.

Iz Udruženja PROI, koje se zalagalo za zabranu pušenja, za Klix.ba su pojasnili ono što nas očekuje za tri mjeseca.

“U svibnju stupa na snagu dio zakona za fizička lica, a za ugostiteljske objekte i industriju ostaje period prilagođavanja od još šest mjeseci. Bit će upozoravanje, ali neće biti kažnjavanja dok se ne uspostave svi dodatni podzakonski akti”, rekla je Jasmina Čekrić koja je i član Federalne komisije za kontrolu upotrebe duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje.

Pušenje se zabranjuje u svim zatvorenim javnim prostorima, mjestu rada i u javnom prijevozu. Također se zabranjuje upotreba duhanskih proizvoda za pušenje u privatnim sredstvima prijevoza u kojim se nalaze maloljetne osobe.

Pušenje će biti dozvoljeno u posebnim, za pušače određenim prostorima za smještaj gostiju u skladu s propisima o ugostiteljskoj djelatnosti, o čemu u takvim prostorima mora biti istaknuta oznaka o dozvoli pušenja.

U objektu u kojemu se isključivo poslužuje piće, vlasnik odnosno korisnik objekta može prostor za posluživanje odrediti pušačkim prostorom, o čemu u tom prostoru mora biti istaknuta oznaka o dozvoli pušenja.

Grude.com