Zabrinjavajući odlazak građana: Poslodavci u panici jer nema radnika

Zbog masovnog odlaska radnika s ovih prostora, poslodavci su došli u poziciju da im je trenutno najveći problem osigurati dovoljan broj zaposlenih. Dok im je ranije prioritet bio kako osigurati što kvalitetniju radnu snagu, danas glavu razbijaju time kako doći do broja zaposlenih minimalnog za opstanak poduzeća, piše Blic.rs.

 

Tako su pojedini autoprijevoznici već stjerani u kut do te mjere da ozbiljno razmišljaju o gašenju nekih linija. S druge strane, u Republici Srpskoj ima ugostitelja koji, iako su opremili svoje restorane, ne mogu ih otvoriti jer jednostavno ne mogu pronaći kuhara. Također, iako potražnja za pekarskim proizvodima raste, pojedina poduzeća iz ove branše nemaju izbora nego zaustaviti širenje maloprodaje, jer više ne mogu osigurati ni dovoljno trgovaca, ni radnika u proizvodnji.

 

No to nije ništa čudno, obzirom da se na poziv Gospodarske komore u RS-u za obuku pekara, kojima je nakon toga zajamčen posao, prijavilo tek nekoliko građana. U Uniji udruženja poslodavaca RS kažu da, ako se masovni odlazak radnika nastavi, mnoga poduzeća čeka zatvaranje. – Problem nam je kako odlazak radne snage, tako i troškovi poslovanja. Mi smo morali zaustaviti širenje maloprodaje, jer nemamo dovoljno ni trgovaca, ni radnika u proizvodnji – kaže za Blic predsjednik Udruženja poslodavaca poljoprivrede i prehrambene industrije RS Saša Trivić, koji je i vlasnik banjolučkog poduzeća „Krajina klas“.

 

Prema njegovim riječima, utrku za sposobnom i obučenom radnom snagom, zamjenila je utrka poslodavaca da osiguraju dovoljan broj radnika da bi procesi proizvodnje, prodaje ili neke druge djelatnosti mogli opstati. – Na kvalitetu se sve manje gleda, jer je danas jako teško naći kvalificiranog radnika. Jedan od razloga svakako su i male plaće – ističe Trivić. Iz Saveza sindikata RS više puta su upozorili da, sve dok se plaće u realnom sektoru budu kretale oko 550 KM gospodarstvo RS-a će se suočavati s masovnim odlaskom kvalificiranih radnika.

 

– Prosečne plaće su nešto više od ovog iznosa za koji radi najviše ljudi u realnom sektoru. Opravdano bi bilo da zaposleni, koji u pogonima nose proces prizvodnje, budu plaćeni najmanje 1.000 KM. Tako bi se, barem na jedno vrijeme, zaustavio odlazak stručnih radnika iz domaćih tvrtki – kaže potpredsjednik ovog saveza za gospodarstvo Tane Peulić. Također, nije rijedak slučaj da se građani zaposle u ovdašnjim poduzećima, ali samo da bi stekli praksu, nakon čega podignu sidro i pravac zapad.

 

– Zaposlio sam se kao moler u jednom poduzeću, samo da bih stekao zanat. Radio sam gotovo godinu dana za plaću od 800 KM, što i nije loša zarada na ovim prostorima. Međutim, za mjesec dana idem u Njemačku, gdje ću mjesečno zarađivati najmanje 2.500 KM – kaže Stojan Velaga iz Banja Luke. A pravi potresi na tržištu rada će nastati već početkom sljedeće godine, kada će Njemačka dobiti status useljeničke države. Ovoj državi trenutno nedostaje oko 1,1 milijun radnika raznih profila.

www.vecernji.ba