ZAGREB / Mladić se pokušao popeti na spomenik banu Jelačiću, pa pao s njega / VIDEO

Društvenim mrežama i inim platformama za digitalnu komunikaciju posljednjih nekoliko dana kruži snimka mladića koji se usred noći na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagreb pokušao popeti na spomenik.

“Evo Rokija… misli… misli da je Dwayne “The Rock”… Fast and Furious, a?… Čuješ, gle kol’ki konj…”, govori nepoznati muški glas van kadra, moguće osoba koja je video snimila, dok se mladić penje na spomenik.

Mladić se, međutim, nije uspio popeti na kip, odnosno doseći samog bana Jelačića već je s visine od otprilike 2,5 do tri metra pao na dio postolja kipa na kojem prolaznici često sjede, prenosi Jutarnji.

Kako je taj dio postolja izrađen od kamena, mladića je ovaj pad jamačno vraški zaboljelo, što se u snimci može i čuti.

“Roki, brijem da si pao”, može se čuti na samom kraju snimke

Jedan od najznačajnijih hrvatskih političara, grof Josip Jelačić Bužimski rođen je 16. listopada 1801. godine u Petrovaradinu (danas dijelu Novog Sada), a preminuo je u Zagrebu 20. svibnja 1859. godine.

Jelačić je ukinuo kmetstvo i sazvao prve izbore za Hrvatski sabor. Kao vojskovođa pobijedio je u nizu bitaka protiv ustanika u Habsburškoj Monarhiji za vrijeme Revolucije u Mađarskoj 1848. godine.

Hrvati ga slave kao nacionalnog junaka.

Spomenik banu Jelačiću napravio je austrijski kipar Anton Dominik Fernkorn (1813. – 1878.) i to od bronce, a podignut je na glavnom zagrebačkom trgu (koji danas nosi njegovo ime) 16. prosinca 1866. godine.

Kip je danas okrenut na jug, međutim u vrijeme podizanja bio je okrenut prema sjeveru, odnosno prema Mađarskoj. Spomenik je srušen u noći 25. srpnja 1947. godine. Na svoju današnju lokaciju vraćen je 16. prosinca 1990. godine.

Jelačićev konj ima jednu podignutu nogu što znači da je jahač konja poginuo od posljedica ranjavanja u borbi.

Konj bana Josipa Jelačića zove se Emir. Mahmud-bega Bašić iz Bihaća poklonio je konja Jelačiću, a on je potom dojahao na njemu na ustoličenje u Zagreb, a kasnije i u Mađarsku. Uginuo je deset godina nakon banove smrti.