Zalihić: Teško je dokučiti zašto je Naša stranka odustala; Salem Marić (SDA) da vrati mandat

Arman Zalihić, vijećnik SDP-a u Gradskom vijeću Grada Mostara oglasio se na Facebooku o izboru gradonačelnika Mostara, “rotirajućem modelu”, izabranom Kordiću, Salemu Mariću.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

“Iza nas je turbulentan period u kojem je izabran gradonačelnik Mostara. Kako je OHR svojom odlukom o ukidanju natpolovične vijećničke većine prilikom njegovog izbora, u značajnoj mjeri obezvrijedio „suzdržanost“, makar potpuno svjesni da će naša odluka – ma kakva bila, prouzročiti određene reperkusije, donijeli smo politički stav, na osnovu kojeg smo glasali.

Ostali smo istrajni na platformi tzv. „rotirajućeg modela“, koji smo, osim Koaliciji za Mostar, ponudili i HDZ-u, ponajprije jer bi tako i BH blok, kao jedini faktor ujedinjenja grada, po prvi put nakon rata, makar i u 1/3 mandata, imao gradonačelnika.

Teško je dokučiti zašto su naši partneri, praktički u zadnji čas, odustali od tog modela, znajući da su ga upravo oni prezentirali SDA. No za prolivenim mlijekom nema koristi plakati pa SDP neće dalje polemizirati ovo pitanje.

Predloženi model nije zaživio i izgledno je da ćemo u Mostaru  ponovno imati dvije interesne zone. Tako će (nelegitimni) predsjednik Vijeća „žariti i paliti“ do HIT-a, ostavivši svojim HDZ-partnerima područje od HIT-a. SDP neće sudjelovati u takvoj vlasti, niti će imenovati direktora bilo koje javne ustanove ili poduzeća.

Predlažući konkretna rješenja, koja će za cilj imati povećanje kvalitete života naših građana, nastojat ćemo biti najaktivniji Klub u Vijeću. Fokus našeg djelovanja neće biti populizam, već isključivo važne teme, ponajprije transparentnost gradske administracije i komunalno-infrastrukturna pitanja.

U nadi da će ostati onakav kakvog sam ga upoznao te da će se znati, htjeti i moći oduprijeti najdugovječnijoj političkoj sprezi kriminala i korupcije na ovim prostorima (između mostarskih HDZ-SDA tajkuna i političkih moćnika), koristim priliku najiskrenije čestitati novoizabranom gradonačelniku Mariu Kordiću. Bude li nepokolebljiv i istrajan na tom putu, javno ću mu iskazivati svu moguću potporu i pomoć.

Na kraju bih podsjetio nelegitimnog predsjednika Vijeća, gospodina Salema Marića, koji, da su prekontrolirane sve glasačke kutije, vjerojatno ne bi ni zasjeo u vijećničke klupe, da održi javno obećanje – podnese ostavku i vrati mandat.” Vijesti.ba