Zaobilazi Sarajevo: Hrvatski premijer dolazi i u Livno

Premijer Hrvatske Andrej Plenković najavio je da će “u narednim danima”, zajedno s državnim tajnikom i šefom Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonkom Milasom, boraviti u BiH.

predsjednik

Plenković će sutra posjetiti Žepče, Tuzlu i Orašje, a planiran je kasnije i posjet Livnu, Širokom Brijegu i Mostaru. U hrvatskom budžetu su, kao i svake godine, osigurana financijska sredstva u iznosu od 23,5 miliona kuna (oko 6,2 miliona maraka) za podršku, kako je obrazloženo, projektima i programima od interesa za hrvatski narod u BiH.

U četvrtak, 31. kolovoza 2017. Vlada RH donijela je Odluku o raspodjeli sredstava za financiranje kulturnih, obrazovnih, naučnih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u BiH za 2017.

– Predstavit ćemo dio ovih projekata i dogovoriti saradnju i način kako da i dalje pomažemo Hrvatima u Bosni i Hercegovini koji su tamo konstitutivni ravnopravni narod – kazao je Plenković najavljujući posjetu BiH.

Predviđeno je da u Žepču premijer Plenković razgovara s načelnikom općine Matom Zovkom, a potom obiđe industrijsku zonu u tom gradu. U Tuzli je planiran sastanak s članovima koordinacije hrvatskih i katoličkih udruga Tuzlanskog kantona te posjeta gradilištu Hrvatskog kulturnog centra “Sveti Franjo”.

Plenković bi jednodnevni posjet BiH trebao završiti u Orašju, gdje će prisustvovati otvaranju festivala “Dani hrvatskog filma”.

Koje projekte, u kojim gradovima i općinama i kojih institucija, organizacija i udruženja u BiH će Hrvatska financirati možete pročitati ovdje.

 

Faktor.ba