Zaoštravanje: Europa sprema sankcije, Turska poziva veleposlanike

Ministri vanjskih poslova EU su u ponedjeljak na sastanku u Luksemburgu donijeli odluku o prvom koraku k uvođenju novih sankcija Turskoj kao odgovor na jednostrane postupke Ankare u gradu Varoša u okupiranom sjeveru Cipra. Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell rekao je nakon sastanka s europskim šefovima diplomacija da je ljetos donesena odluka da će, ukoliko se nastave slične aktivnosti Ankare, od europske diplomatske službe zatražiti pripremu dokumenta o raznim mogućnostima, što je ujedno analiza situacije i prijedlog za niz mjera koje bi razmatrali.

Prema njegovim riječima, taj dokument je prvi korak u razmatranju odluke o sankcijama. Turska je početkom ovog mjeseca vratila ciparski istraživački brod Nautical Geo daleko od svog kontinentalnog pojasa u Sredozemnom moru koji smatra svojim. Ankara je u proteklih nekoliko desetljeća u sporu s Atenom i Nikozijom oko konkurentskih teritorijalnih zahtjeva u istočnom Mediteranu, zračnog prostora, energije, statusa nekih otoka u Egejskom moru i odcjepljenja sjevernog dijela Cipra.

Cipar je podijeljen nakon turske invazije 1974. godine. S druge strane, tursko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je veleposlanike 10 zemalja, uključujući SAD, Njemačku i Francusku zbog, kako se navodi, neodgovornih priopćenja u kojima se poziva na hitno oslobađanje filantropa Osmana Kavale. U priopćenju turskog Ministarstva vanjskih poslova navodi se da je veleposlanicima poručeno da je odbačeno “neprihvatljivo” priopćenje čiji je cilj vršenje pritiska na tursko pravosuđe i politizacija sudskog procesa.

Diplomate su upozorene da djeluju unutar svojih odgovornosti kao što je predviđeno međunarodnim sporazumima. U priopćenju koje su ranije objavila veleposlanstva traži se pravedno i brzo rješenje Kavalinog slučaja četiri godine nakon što je uhapšen, uz ocjenu da se time “baca sjenka na poštovanje demokracije”. Ostale zemlje potpisnice su Kanada, Danska, Nizozemska, Norveška, Švedska, Finska i Novi Zeland. Turski biznismen je u zatvoru od kraja 2017. godine bez presude, a organizacije za zaštitu ljudskih prava ističu da je to simbol obračuna režima predsjednika Erdogana s disidentima.

Europski sud za ljudska prava je zatražio hitno oslobađanje Kavale krajem 2019. godine zbog nedostatka dovoljne sumnje da je počinio bilo kakav prekršaj.

Bljesak.info

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply