Zašto Borjaninoj nevjesti 100.000 KM, a drugima sto puta manje?

borjana

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine nije konkretno odgovorilo na pitanja zašto je baš Udruga Hrvatska žena Livno, kojoj je godinama na čelu bila predsjednica nevjesta Borjane Krišto dobila 100 tisuća maraka, a recimo Franjevački samostan Kraljeva Sutjeska sto puta manje.

Podsjećaju da je isto pitanje na zadnjoj sjednici Zastupničkog doma parlamentarne skupštine BiH postavila zastupnica Maja Gasal Vražalica koju je, među ostalim, zanimalo dodjeljuju li se sredstva po principu tko ima više rangiranu osobu na vlasti u našoj zemlji i je li Hrvatska žena Livno ispunjavala kriterije za dodjelu sredstava. Pitala je i kada je trebao početi i završiti projekt kojim je aplicirala spomenuta udruga, je li udruga podnosila periodična izvješća i što će Ministarstvo poduzeti budući da su se dobivenih sredstava iz Livna odrekli.

Premda i ptice na grani znaju da proračunska sredstva dobivaju udruge bliske vladajućim strankama, iz Ministarstva su Vražalici dali objašnjenje bez objašnjenja.
Vrednovanje projekata vrši se prema kriterijima i bodovima navedenim u avaluacijskom obrascu koji je sastavni dio odluke o kriterijima. Kriteriji za vrednovanje obuhvaćaju: tematske kriterije, financijske i operativne kapacitete aplikanata, relevantnost projekta, efektivnost i izvodljivost aktivnosti, održivost aktivnosti i ciljeva, te proračun i troškovnu efektivnost aktivnosti. Prilikom dodjele sredstava uzimaju se u obzir podatci o instituciji kulture koja je podnijela zahtjev, te doprinos koji porgramskim sadržajima daje razvoju kulture u BiH. Članovi Povjerenstva boduju svaku aplikaciju prema evaluacijskom obrascu, a Vijeće ministara BiH donosi konačnu odluku o dodjeli sredstava”, naveli su iz Ministarstva civilnih poslova ne odgovorivši konkretno zašto 100 tisuća Borjaninoj nevjesti, a samostanu 1000.

Na upit što će Ministarstvo poduzeti povodom odbijanja novca odgovorili su ukratko da je novac vraćen i to bi bilo to.

Udruga Hrvatska žena Livno je 9. lipnja Ministarstvo izvjestila da odustaje od projekta i tražila uputstvo za vraćanje sredstava. Sredstva su uplatili 28. lipnja, a uplatnicu proslijedili i Ministarstvu.

Izuzevši Vražalice, pitanje o dodjeli većine raspoloživih sredstava HDZ-ovim udrugama nitko ne postavlja. O njemu su izjave dali samo oni koji se u cijeloj priči smatraju oštećenima, poput gvardijana samostana u Kraljevoj Sutjesci, te predsjednika HKD Napredak. Izuzevši novca Vijeća ministara, Hrvatska žena Livno, udruga Borjaninih, značajna je sredstva dobivala i dok je spomenuta bila predsjednica Federacije.

Ljubuški.net