Zašto MOBiH skriva informacije o obavještajcu Jozi Periću optuženom za zločine

ministar

Ni nakon 21 dan iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva obrane BiH nisu nam dostavili odgovore na upit o njihovom zaposleniku i državnom službeniku Jozi Periću, optuženom za ratne zločine na području Livna. Ovakav odnos jedne državne institucije prema medijima je krajnje nedopustiv u kontekstu slobode medija, te stoga i objavljujemo sadržaj maila koji je 31. siječnja upućen na ime šefice Ureda Ume Sinanović, piše Patria.

S obzirom da je protiv Joze Perića, Šefa odsjeka za sigurnost i kontraobavještajne poslove u Sektoru za obavještajno-sigurnosne poslove MO BiH potvrđena optužnica za ratne zločine, za što će mu biti suđeno na Županijskom sudu u Livnu Ministarstvu smo uputili sljedeća pitanja:

1. Da li je s danom potvrđivanja optužnice od strane Suda BiH, Jozo Perić suspendiran sa ove pozicije do okončanja postupka a sukladno Zakonu o državnoj službi BiH?

2. Ukoliko nije preventivno suspendiran, možete li nam pojasniti zašto nije, s obzirom da se radi o kaznenom djelu ratni zločin?

3. Ukoliko nije preventivno suspendiran, kakva se poruka šalje javnosti ostavljanjem njega raditi na tim poslovima, ako se zna da je Perić optužen za ratni zločin a obavlja iznimno kompleksan posao Šefa odsjeka za sigurnost i kontraobavještajne poslove?

Iz ovog Ministarstva odgovor na pitanje da li je Jozo Perić uposlenik i na kojoj poziciji, odgovor smo čekali sedam dana.

Indikativno je što tri tjedna šute o Jozi Periću zvanom Debeli, za kojeg se zna da je bio uposlenik bivšeg SDB-a, a potom angažiran i kao djelatnik Sigurnosno-obavještajne agencije Republike Hrvatske (SOA).

Optužnicu protiv Perića podiglo je Tužilaštvo BiH 22. prosinca prošle godine, a Sud BiH je četiri dana poslije donio rješenje kojim se ovaj predmet prosljeđuje mjesno nadležnom Županijskom  sudu Livno.

Prema neslužbenim informacijama, za odanog obavještajca lidera HDZ BiH Dragana Čovića, veze da predmet bude proslijeđen odmah na livanjski sud, povukli su bivši dugogodišnji ministar pravde BiH, aktualni delegat u Domu naroda BiH Bariša Čolak i prva dama HDZ BiH i državna zastupnica Borjana Krišto, inače velika Perićeva prijateljica.

 

Nap.ba