Zašto radnice i radnici u trgovini nisu prioritet za cijepljenje?

Trgovci su opet ostavljeno ”po strani” i nisu u prioritetima za cijepljenje, navodi Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH (STBIH) u svom priopćenju.

”Tjednima svjedočimo raspravama i zahtjevima tko su i tko trebaju biti prioritetne grupe za cijepljenje protiv covida-19. Pritom, u Federaciji BiH nema niti jednog cjepiva koja je nabavljena direktnim mehanizmom. ST BiH čekao je da vidi hoće li se u tim silnim raspravama tko treba imati prioritet u imunizaciji, naći i oni bez kojih u proteklih više od godinu dana pandemije nije bio moguć svakodnevni život građana BiH. Niti zdravih, niti onih koji su, nažalost, bili ili jesu zaraženi koronavirusom”, naveli su iz SIndikata u svom priopćenju.

I ponovno su trgovci ostali po strani tvrde.

” Prema trenutnom stanju, radnice i radnici zaposleni u trgovini su zaboravljeni i neće biti uvršteni u prioritete za cijepljenje. Podsjetit ćemo da su radnice i radnici zaposleni u sektoru trgovine svaki dan pandemije bili na usluzi građanima te da smo svakodnevno izloženi velikom riziku od zaraze. Mnogi od naših članova su se izborili s infekcijom, a naše misli su s obiteljima onih koji, nažalost, nisu”, naveli su iz Sindikata radnika trgovine, tvrdeći da se ne namjeravaju obraćati premijeru Federacije BiH, ministrima niti
kriznim stožerima.

”Nećemo ih ni uvjeravati u to koliko je bitno da radnice i radnici u trgovini budu cijepljenju jer smo svakodnevno u kontaktima sa tisućama građana, i ovim bi rizik od širenja virusa značajno bio smanjen. Iskoristit ćemo ovu priliku da zatražimo od odgovornih da nabave cjepiva koja uporno obećavaju i započnu masovno cijepljenje”, poručili su iz Sindikata.

Zahvalili su se svim onim građanima koji su sami našli načina da, cijepeći se se, povećaju šansu svih nas da se izborimo s pandemijom.

”Zašto? Zato što je svaki cijepljeni građanin opasnost manje, jer u konačnici svi oni završe na našim kasama, preko puta nas koji ponovo nismo prioritet i nema nas niti u jednom planu nabavke jedinog sredstva za borbu protiv koronavirusa. Na kraju vas želimo podsjetiti da radnici i radnice u sektoru trgovine zbog pandemije i dalje gube svoja radna mjesta i žive sa sve manjim prihodima. Jedina šansa za oporavak gospodarstva, a samim tim i uvjeta rada, je sigurno tržište koje bez masovne imunizacije nije moguće”, naveli su iz Sindikata.

Poskok.info

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply