Zastrašuju čuvare i koriste oružje, a ilegalno se isječe oko 1.000 m³ jele i smreke

Radni sastanak na temu “Sprječavanje ilegalnih sječa na ŠGP Kupreško” održan je u Livnu u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HBŽ.

Sastanak je otvorio županijski ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Božo Perić iznijevši osnovne informacije o temi sastanka, a predstavnici ŠGD “Hercegbosanske šume” Kupres i Uprave za šumarstvo HBŽ su održali detaljnu prezentaciju, priopćeno je u ponedjeljak od Vlade ove županijed.

Prezentacija je sadržavala pregledne karte lokaliteta koji su najviše pogođeni ilegalnim sječama, a to su područja na teritoriju općine Kupres koja graniče s općinama Bugojno i Gornji Vakuf-Uskoplje.

Opravdana je sumnja da se radi o organiziranom kriminalu gdje počinitelji sa prostora Srednjobosanske županije vrše ilegalne sječe na teritoriji HBŽ. Zbog specifičnosti lokaliteta na kojem se događaju ilegalne sječe jako je teško vršiti čuvanje šume kao i pravovremeno djelovanje kako bi se iste spriječile. Naime, predmetnom lokalitetu nije moguće pristupiti pristupnim cestama iz općine Kupres tokom cijele godine zbog snijega tj. u zimskom periodu jedino je moguće pristupiti predmetnoj lokaciji iz općine Bugojno kad se uglavnom događaju ilegalne sječe”, navodi se.

Pored navedenog, dodatni problem je što je predmetni lokalitet većinom minsko sumnjiva površina. Prezentirane su i fotografije izvršitelja ilegalnih sječa (lovačke kamere) gdje se može jasno vidjeti da su isti naoružani. Kako kažu, svi pokušaji da se ilegalne sječe spriječe ili umanje (zatrpavanje i prekopavanje putova, postavljanje rampi, postavljanje kamera i sl.) su do sada bili neuspješni.

“Na predmetnom lokalitetu mobilnog signala gotovo da nema tako da postavljanje kamera koje šalju slike u realnom vremenu nije moguće. Izvršitelji ilegalnih sječa postavljaju dodatne prepreke kako bi se onemogućio pristup predmetnim lokacijama na način da obore stabla preko puta, uništavanjem postavljenih rampi i postavljanjem raznih oštrih predmeta na puteve što za posljedicu ima na više desetaka probušenih guma na vozilima ŠGD ‘Hercegbosanske šume’ i Uprave za šumarstvo HBŽ”, poručili su.

Također, zabilježeni su i nadležnim institucijama prijavljeni slučajevi korištenja vatrenog oružja od strane izvršitelja ilegalnih sječa u svrhu zastrašivanja djelatnika ŠGD “Hercegbosanske šume” i Uprave za šumarstvo HBŽ.

Istaknuli su kako postoje opravdane sumnje da sva ilegalno isječena drvna masa završava na lokalnim pilanama koje se nalaze u selima Ivica, Planinica i Skrte te su procjene su da se godišnje ilegalno isječe oko 1.000 m³ najvrjednijih drvnih sortimenata pretežno jele i smreke koji po vrijede oko 150.000 KM, a propilavanjem navedenih drvnih sortimenata vrijednost se uvećava još za četiri do pet puta.

Donesen je zaključak da je potrebno ostvariti međužupanijsku saradnju, pojačati kontrole na terenu, kao i da se uputi prijedlog Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da bude inicijator drugog sastanka na ovu temu.

federalna.ba/Fena